Foto: FacebookSlučaj mezara Mujage Ademovića koji se nalazio u haremu džamije u Tutinu, a koji Mešihat na čelu sa muftijom Dudićem nije dozvoljavao da se obnovi jer se nalazio na djelu harema džamije gdje se obavljao dženaza namaz, pa bi se pri obavljanju namaza nalazio između saffova i kible, što je šerijatski zabranjeno, nanovo je otvorio pitanje duplih aršina i kontraverznih fetvi iz ove vjerske institucije i muftije Dudića.
Zapravo, dozvola da se mezar rah. Muamera Zukorlića smjesti u haremu Altun alem džamije i to baš na prostoru gdje se često u ljetnjim danima klanja i džuma namaz, a uslijed popunjenosti prostora džamije, pokazuje potpuno duple aršine spram mezara Mujage Ademovića i Muamera Zukorlića.
I sam Zukorlić je svojevremeno na ovu temu bio izričit a samim tim nesvjesno (ili nadahnut Božijim ilhamom) dao stav i spram svog mezara i ovoga što su njegovi nasljednici uradili, a Islamska zajednica dozvolila.
Jedan od džuma namaza u dvorištu Altun alem džamije “Svako insistiranje podizanja mezara, manjeg ili većeg, gdje bi se ugrozilo klanjanje namaza je grijeh”, rekao je rahmetli Zukorlić prije dvije godine u jednom od svojih nastupa gdje je odgovarao na pitanja pratioca na društvenim mrežama.
On je pojasnio da je to zbog toga što “klanjači koje se nalaze iza mezara dolaze u situaciju da se mezar nalazi između njih i Kible a što je vjerski strogo zabranjeno” i dodao “da je neophodno da se taj mezar izmjesti kako ne bi smetao pri klanjanju”.
I ne sluteći da tada odgovara i o propisu koji je danas vezan i za njegov mezar u haremu Altun alem džamije, Zukorlić je bio nedvosmislen. Zapravo je odgovarajući o mezaru Mujage Ademovića tada rekao da se ni njegov mezar ne može nalaziti na ovom mjestu gdje se danas nalazi u haremu Altun alem džamije.

Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here