U periodu od nedelju dana u Srbiji je registrovano pet incidenata u kojima je targetirano šest novinara, uključujući fizički napad, pretnje smrću oružjem, upad u imovinu i pretnje smrću članovima porodice, bušenje automobilskih guma i pretnje smrću putem društvenih medija.

Među pet novinara, 12. avgusta Salahudina Fetića, direktora i glavnog urednika televizije Sandžak, napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu u Novom Pazaru. Verbalna svađa prerasla je u fizički konflikt, a Fetić je udaren u obraz. Dalju eskalaciju sprečile su pristune osobe. Fetić je dao izjavu u policiji. Šest dana kasnije, 18. avgusta, prilikom ulaska u automobil Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu su prišla dva muškarca. Jedan od njih ga je pitao “Šta ti to pišeš o meni po medijima?”. Fetić je odgovorio da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu. Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući da smiri situaciju, ali ga muškarac pritisnuo svojim telom, pokazavši pištolj koji se nalazio u torbi i rekao mu da uđe u auto. Novinari su to učinili i uputuli se pravo u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija identifikovala osumnjičene i sada prikuplja podatke.

Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji od pandemije i uličnih protesta se pogoršava, a reakcija vlasti nije obećavajuća – skoro da nema napretka kada su u pitanju istrage i kažnjavanja počinilaca – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Dodao je da takav stav države šalje zabrinjavajuću poruku novinarima koji rade u javnom interesu – Ako ne reaguje, država neguje nekažnjivost za napade na novinare. U zemlji sa takvom nekažnjivošću novinarima se uskraćuje osnovno pravo na bezbednost i rad bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informisani.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi incidenata i upozorava javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost. Pozivamo srpske vlasti, pre svega Republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima. Nijedan novinar ne treba da strahuje za svoju ili sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 18.08.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here