Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas u skupštini da će, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra, oko 80.000 domaćinstava u 500 seoskih naselja do kraja 2023. godine dobiti širokopojasnu komunikacionu infrastrukturu za brzi internet.
“Dobijamo sredstva za realizaciju prve faze projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima, kojim se obezbeđuje ultrabrzi širokopojasni pristup za oko 500 naselja odnosno za oko 80.000 domaćinstava za koja nije postojao komercijalni interes operatera za ulaganje u mrežu”, rekla je Matić obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu za taj projekat između Srbije i EBRD.
Podsetila je da širokopojasni internet predstavlja način povezivanja internet koji omogućava veliku brzinu prenosa podataka.
Prema analizi koju je sprovelo ministarstvo vidi se, kako kaže, da u Srbiji postoje tzv. bele zone ili podrčja koja nemaju odgovarajući pristup širokopojasnoj mreži i za koje ne postoje planovi operatora za njihovu izgadnju u naredne tri godine.
“Prepoznato je i da oko 2.800 naselja sa više od 320.000 domaćinstava ima problem sa širokopojasnim pristupom internetu i da su to područja koja su kandidati za podsticaje države. Realizacija prve faze projekta će omogućiti da u digitalno društvo bude uključeno blizu trećine onih koji su do sada imali problem sa fiksnim pristupom internetu”, navela je Matić.
Kaže da kada se u državi poveća broj korisnika fiksnog širokopojasnog interneta za 10 odsto da BDP države raste za jedan do 1,5 odsto.
Ugovor o zajmu EBRD – a predviđa period raspoloživosti sredstava tri godine od datuma potpisivanja ugovora odnosno do kraja 2023. godine, što je i rok za završetak projekta.
Sredstva će se isplaćivati u tranšama čiji je minimalni iznos 100.000 evra, a period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući i grejs period od tri godine.
Prva rata se plaća 22. decembra 2023. godine, a poslednja rata 22. juna 2035. godine.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here