Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se danas pred Vladom Srbije naći nekoliko važnih zaključaka kojima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima.
Podseća da je treći paket podrške vredan oko dve milijarde evra i istakao da je stav države da će on značajno pomoći našu privredu, očuvati njenu likvidnost, sačuvati radna mesta i pomoći građanima u ovim teškim vremenima.
“Ovo je nastavak kontinuirane podrške i pomoći za građane i privredu u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona, s obzirom na to da smo i tokom 2020. godine imali dva paketa podrške, ukupno vredna oko šest milijardi evra”, naveo je Mali za Tanjug.
Ističe da je država tu za svoju privredu i građane i dodaje da se to pokazalo i pokazuje u ovim teškim vremenima za ceo svet.
Na vladi će se danas naći zaključci koji se tiču isplate novčane pomoći građanima.
Naime, svi punoletni građani Srbije, u okviru trećeg paketa pomoći, imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra.
Prijavljivanje će se odvijati putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs i preko kontakt centra, od 28. aprila do 15. maja.
Prijava elektronskim putem će početi 28. aprila, dok će prijava putem kontakt centra biti moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu.
Građani će se prijavljivati samo jednom, a isplata će biti realizovana dva puta, u maju i novembru.
Pravo na tu pomoć imaju svi punoletni državljani Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti virusa korona, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja.
Taj Zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne Skupštine sledeće nedelje.
Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski prijavljeni.
Penzioneri će pored 60 evra, dobiti i dodatnu pomoć od 50 evra.
Takođe, građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna.
Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.
Kada je reč o Srbima sa KiM, novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo da prime deca do 18 godina starosti, kao i punoletni.
Novčanu pomoć od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo da prime nezaposleni stariji od 18 godina.
Pomoć će biti isplaćena prema evidencijama koje su sačinjene od strane komisija u skladu sa zaključkom vlade iz marta ove godine.
Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem.
Isplata će se vršiti na namenski otvorene račune.
Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta
Mali je na RTS rekao da su dva razloga zašto se ide u rebalans budžeta – nastavak ublažavanja negativnih posledica krize izazvane epidemijom korona virusa, i izdvajanje dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne investicije.
Dodatni novac će, kaže, biti izdvojen i za nastavak izgradnje ili poboljšanje zdravstvene infrastrukture, i nabavku lekova i vakcina.
Naveo je da će rebalansom budžeta biti odvojeno dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu i dodatne četiri milijarde dinara za ekologiju.
“Rebalans budžeta je usmeren na infrastrukturu, podizanje BDP-a, na pomoć privredi i građanima i na jačanje zdravstva”, rekao je Mali.
Naveo je da je treći paket podrške vredan 257 milijardi dinara što je oko 4,3 odsto BDP.
Kaže da je ukupna vrednost prošlogodišnja dva paketa pomoći iznosila 704 milijarde dinara.
“Sada smo sa ova tri paketa pomoći već negde na 17,2 ili 17,3 odsto BDP-a”, rekao je Mali.
Naglasio je da nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju.
Kaže i da se treći paket mera već sprovodi i da je isplaćena jedna polovina minimalne zarade za 1.120.000 zaposlenih, od preduzetnika, preko mikro, malih srednjih pa do velikih preduzeća.
To je, naglašava, najvažniji razlog zbog kojeg se usvaja rebalans.
Povodom izdvajanja dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne projekte, ministar je naveo da se u ovom trenutku već gradi četiri auto-puta, da je rebalansom izdvojen dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare i takozvane Dunavske magistrake od Požarevca prema Golupcu, i za Fruškorgorski koridor.
Naveo je da je planirani deficit budžeta u prvom kvartalu bio 80,9 milijardi, a da je zabeležen deficit u prvom kvartalu od 23,5 milijardi dinara.
“Oko 500 miliona evra već imamo bolji rezultat u prvom kvartalu, zadužićemo se malo, ići ćemo i na domaće i na međunarodno finansijsko tržište”, rekao je Mali i dodao da je to u skladu sa politikom i svetskih ekonomija i Srbije da najveći teret krize izazvane pandemijom želi da preuzme država.
Precizirao je da će danas na Vladi Srbije biti četiri uredbe koje se odnose na isplatu novčane pomoći za građane, dve pune minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu i za turisticke vodiče.
Naveo je da će biti donete i odluke koje se odnose na dodatnu pomoć za samostalne umetnike, koja uključuje dve pune minimalne zarade, odnosno ukupno po 500 evra, na pomoć od 600 evra mesečno po autobusu u narednih šest meseci, kao i na pomoć gradskim hotelima.
Danas odluka o nastavku nagradne igre Uzmi račun
Na sednici Vlade Srbije danas će biti doneta i odluka o nastavku nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”, najavio je ministar finansija Siniša Mali.
On je na RTS precizirao da je odlučeno da ove godine budu održana dva kola, a da prvo krene 15. maja i traje do 25. juna
“Drugo kolo biće u septembru i oktobru”, rekao je Mali.
Naveo je da će i nagradni fond biti veći nego prošle godine i da će biti dodeljeno 16 stanova i 60 automobila.
Odziv građana u prošlogodišnjoj igri, kaže, pokazuje koliko građani polako, ali sigurno razvijaju svest o važnosti suzbijanja sive ekonomije.
Ministar kaže i da je naplata PDV bila mnogo bolja u 2020. godini korona virusa, u odnosu na 2019. godinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug(Jadranka Ilić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here