Isplata polovine minimalne zarade za april, iz trećeg paketa državne pomoći, počeće u ponedeljak, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Za nju se, dodao je, prijavilo 230.805 preduzetnika i privrednih subjekata. „Ukupan iznos koji ćemo isplatiti za 1.122.787 zaposlenih je 17,2 milijarde dinara“, precizirao je.
Ovo je druga po redu isplata polovine minimalca.
„Prvu smo isplatili 8. aprila i za to je bilo opredeljeno 17,5 milijardi dinara, dok će u junu biti isplaćena poslednja rata polovine minimalca koju smo predvideli trećim paketom pomoći privredi“, kazao je Mali.
Na pitanje kako će se podeliti pomoć građanima ministar je rekao da će svaki penzioner ukupno dobiti 110 evra. Podsticaj za vakcinisane je 3.000 dinara, podsetio je.
„Svi penzioneri su ispaćeni prošle nedelje, u petak je isplaćeno po 3.000 dinara za korisnike socijalne pomoći, u sredu kreće isplata i ostalim građanima koji su se prijavili za pomoć države. Prijavilo se preko 3 miliona građana za novih 30 evra. Proše godine smo imali najmanji pad BDP- a u Evropi, nismo imali otpuštanja u privredi. Idemo da što pre stvorimo kolektivni imunitet kako bi se ekonomija u potpunosti otvorila“, rekao je Mali, gostujući na Hepi televiziji.
O kritikama koje su dobili na račun mera pomoći građanima, Mali je napomenuo da „kada ostvarite rezultate posle toga mnogi ćute“.
„Neki su imali zamerke i na pomoć od 100 evra, nama je ta mera bila važna da se pokažem da je država jaka i da brine o građanima. Država je tu da građani vide da u doba krize imaju na koga da se oslone. Vakcine smo nabavili na vreme, prvi smo na rang listi u Evropi prema broju revakcinisanih stanovnika. Država je pokazala da je odgovorna i da je ispunila svoja obećanja. Za bilo kakve kritike, mogu se prvo pogledati rezultati koje smo ostvarili, pokazali smo se na pravi način u doba najveće zdravstvene i ekonomske krize borimo“, rekao je Mali.
BIZNIS Autor:Milan Vukelić
Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here