Beograd — Poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas u izjavi za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.

Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 milijardi evra. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara”, precizirao je Mali.

Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile “najcrnje scenarije” – otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.

“Nemate ni velika otpuštanja, ni zatvorene fabrike, imamo stabilan sistem, makroekonomsku ravnotežu, a sa druge strane očuvali smo skoro potpunu zaposlenost u našoj zemlji”, naglasio je Mali.

Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5 odsto BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.

Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.

“U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9 odsto, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu”, zaključio je ministar.

MMF prepoznao snagu paketa pomoći srpskoj privredi

Takođe, Siniša Mali izjavio je danas, povodom pohvala koje su stigle iz MMF-a na račun ekonomskog programa i mera u Srbiji, da je ta međunarodna finansijska institucija potvrdila i prepoznala da je paket pomoći srpskoj privredi bio snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

“To je veoma važna i velika vest za građane Srbije i potvrda svih onih ekonomskih reformi koje smo sprovodili u prehtodnom periodu, ali i ovih ekonomskih paketa pomoći koji su doneti u proteklih par meseci kako bi podržali našu privredu”, rekao je Mali Tanjugu.

Ističe da je to potvrda da se država na pravi način odnosila prema krizi koja je najveća ekonomska kriza u istoriji, kao i da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić na pravi način vodili ekonomsku politiku.

“Ta ekonomska politika nas je dovela do toga da imamo dovoljno novca, da smo dovoljno jaki i da na pravi način reagujemo i bukvalno spasemo našu ekonomiju od scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika koje smo mogli davidimo u mnogo razvijenijim zemljama”.

Ministar finansija kaže da je ta odluka MMF-a bila očekivana i dodaje da vlada ima odličnu saradnju sa MMF-om i da je njihova ocena objektivna potvrda ne samo naše ekonomske politike već i mera koje se sprovode radi ublažavanja posledica krize izazvane pandemijom kovida19.

“To su mere vredne 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a. MMF je prepoznao da smo sa ogromnom likvidnošću i iznosom novca pomogli našu privredu i građane i spasili zaposlene, sacuvali radna mesta i prozivodne pogodne”.

Mi ćemo sa takvom odgovornom ekonomskom politikom nastaviti i u buduće, poručio je Mali.

Srbija sprovodi dobre mere, a fiskalni paket koji je donet kao dogovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, ocenio je Međunarodni monetarni fond, saopšteno je ranije danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

MMF je doneo odluku o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije, ocenivši da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

U odluci Odbora izvršnih direktora MMF-a o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, donetoj 26. avgusta, navodi se da su vlasti Srbije u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.

Izvor: B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here