Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da Srbija, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, ima dovoljno novca za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade, kao i za isplatu dodatnih 20.000 dinara penzionerima u februaru naredne godine.
“Uprkos pandemiji virusa korona mi smo u junu i u julu ove godine imali neočekivani suficit u budžetu, od oko 60 milijardi dinara. U tom periodu, mi smo planirali minus od 198 milijardi, a na kraju sedmog meseca imamo minus od 38,5 milijardi dinara. Rezultat je bolji za oko 160 milijardi dinara, odnosno milijardu i 300 miliona evra. Bolji su nam prihodi, bolja je naplata PDV-a, sve ide bolje nego što je planirano”, rekao je Mali, a saopštio njegov kabinet.
On je podsetio da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast od 1,7 odsto, a u drugom kvartalu 13,4 procenta, što čini da je rast u prvoj polovini godine oko 7,5 odsto.
Mali je objasnio da je opredeljenje države da dobre rezultate podeli sa građanima.
“Penzije od januara sigurno neće rasti ispod 5,5 do šest odsto, u skladu sa švajcarskom formulom. I ove godine su penzije rasle 5,9 procenata, uprkos pandemiji. Plate u javnom sektoru takođe rastu i iz te perspektive treba posmatrati planiranu uplatu od 20.000 dinara penzionerima. Mislim da je to sjajna vest za najstarije, a i pokazuje stepen naše brige za njih, za najugroženije”, naveo je on.
Mali je naveo da će budžetski deficit do kraja godine biti mnogo manji nego što je projektovano, te da “kontinuirana podrška i privredi i građanima nema veze sa političkim okolnostima”.
“Кoji izbori će biti organizovani ove godine? Кoji su izbori bili u januaru ove godine kada smo povećali plate, penzije i minimalnu zaradu? Кada god nađemo realan prostor u budžetu, mi pomažemo onima kojima je najpotrebnije, i ne ponašamo se kao oni koji su ranije vladali, da plaćamo iz izmišljenog novca”, rekao je ministar.
Dodao je da je predlog Vlade poslodavcima i sindikatima da povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine bude 9,4 ili 9,5 procenata, odnosno da sa 32.022 na 35.000 dinara.
“Očekujemo da ćemo sa ovim podizanjem minimalne zarade, prosečnu zaradu sledeće godine podići na nivo od 612 evra, a to znači da će ona u decembru ići od 630 do 650 evra”, rekao je Mali.
Autor: IG
Izvor: Beta
Izvor: Novi magazin/Zoran Raš

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here