U Indiji je prošle nedelje bilo 46 posto od ukupno zabeleženih novih slučajeva kovida 19 u svetu, kao i 25 posto umrlih, objavila je SZO
Veliki porast broja zaraženih koronavirusom, zajedno sa visoko zaraznom novom varijantom, koja je prvi put otkrivena upravo u toj zemlji, doveo je do nedostatka kreveta i kiseonika u indijskim bolnicama.
Mrtvačnice su prepunjene, a mnogi su umrli u vozilima hitne pomoći ili na parkinzima, čekajući krevet ili kiseonik, piše Rojters.
U svetu je ukupno prošle nedelje prijavljeno 5,7 miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom i više od 93.000 umrlih, objavila Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom epidemiološkom izveštaju.
Indija je imala gotovo 2,6 miliona novih slučajeva, što je 20 posto više u odnosu na nedelju pre, i 23.231 smrtni slučaj.
Brojevi SZO temelje se na službenim podacima, tako da bi stanje u Indiji moglo biti i lošije, kao što veruju mnogi stručnjaci, jer se brojni slučajevi zaraze ili smrti ni ne prijavljuju zbog prenapregnutog sistema.
Indija ima gotovo 18 posto svetske populacije.
Postoje znaci da se zaraza iz Indije preliva njenim komšijama. Nepal je prošle nedelje imao povećanje broja slučajeva za 137 posto, a brojevi rastu i u Šri Lanki.
U utorak je Indija postala druga država u svetu koja je prešla broj od 20 miliona zaraženih od početka pandemije, nakon Sjedinjenih Država.
Broj umrlih u poslednja 24 sata u Indiji bio je rekordan, virusu je podleglo 3780 ljudi, a novozaraženih je bilo 382.315, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.
IZVOR: B92, INDEX.HR
Foto: EPA-EFE/ JAGADEESH NV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here