Foto: Facebook/Screenshot

Fizijatar Fudbalskog kluba Novi Pazar Jasmin Džogović u nedjelju je na graničnom prelazu Horgoš spasao život dječaku (15) iz Grčke koji je sa porodicom putovao za Njemačku.

Borba za život dječaka koji je iznenada prestao da diše trajala je kao vječnost. Kasnije, kada je mali Grk počeo da diše, Jasminovim sanitetom prebačen je do mađarske granice, gdje su ga preuzeli tamošnji ljekari.

“Odmah poslije utakmice u subotu, koju smo igrali na svom terenu, sa dvojicom vozača krenuo sam sanitetskim vozilom za Minhen da preuzmemo jednog pacijenta i prebacimo ga do Novog Pazara. Nekoliko stotina metara pre graničnog prelaza Horgoš naišli smo na veliku gužvu. Tada sam ja vozio, a vozač je uzeo telefon i snimao kolonu vozila. Bilo nam je interesantno da snimamo kako se vozila sklanjaju da mi prođemo i nastavimo put za Minhen, gdje nas je čekao pacijent. Ispred nas je bio džip. Uključio sam rotaciju i sirenu kako bih vozačima signalizirao da se pomere”, priča Jasmin i dodaje da nije bio svjestan da će upravo zvuk sirene biti od velike pomoći dječaku koji nije disao.

U crnom džipu ispred saniteta bili su otac i sin iz Grčke. Dijete je spavalo, a pošto je kolona bila velika, pa su automobili stajali u mjestu, zaspao je i njegov otac.

Petnaestogodišnji Grk je prestao da diše, lice je već počelo da mijenja boju, a pogled mu je bio izgubljen. Jasmin je reanimaciju započeo u automobilu u kom se dječak nalazio, a zatim je dijete iznio iz vozila.

“Pomoću specijalnih kliješta dječaku smo izvadili jezik, koji je zapao ka ždrelu. Ali nije počeo odmah da diše. Porodica dječaka je stajala pored mene, bili su uspaničeni. Kukali su. Svi su čekali da se nešto dogodi. Teška slika. Pamtiću je do kraja svog života”, priča Jasmin koji je tehnikom “usta na usta” i masažom srca dječaka vratio u život.

Kada je dječakovo stanje stabilizovano, on je Jasminovim sanitetom prebačen do granice sa Madarskom, gdje su ga preuzeli ljekari hitne pomoći i transportovali za bolnicu u Budimpešti, Jasmin je tada nastavio putovanje ka Minhenu, ne sluteći da će tri dana kasnije dobiti poziv od dječakovih roditelja, koji su mu zahvalili na svemu što je uradio.

“Uradio sam ono što je bila moja obaveza, za to sam se školovao. Bogu hvala pa sam bio tu u pravo vrijeme. To je najbitnije”, kazao je Džogović.

Porodica iz Grčke, koja godinama živi i radi u Ofenbahu, vraćala se sa odmora kada je njihovo dijete prestalo da diše. Nakon ukazane ljekarske pomoći na Horgošu i prespavane noći u bolnici u Budimpešti, dječak je u dobrom opštem stanju prebačen za Njemačku. Njegov otac je tri dana tragao za Jasminom i pronašao ga je preko srpskih državljana koji rade u ovom njemačkom gradu.

“Naši ljudi su mu pomogli da me pronađe. Na internetu su pronašli broj moje ordinacije. Pozvao me je i dugo smo razgovarali. Rekao je da želi da dođe u Novi Pazar, ali i da ja budem njihov gost. Najbitnije je da je dječak sada dobro”, kaže Jasmin.

Izvor: Informer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here