Potpredsednik vlade Rasim Ljajić koji je u Novom Pazaru, za N1 kaže da je situacija u tom gradu ozbiljna, ali i da se pojedine informacije preuveličavaju što dodatno može da pogorša situaciju. Kaže da je Novi Pazar danas dobio pomoć od Kliničkog centra iz Kragujevca, a napravljen je i novi protokol za zbrinjavanje bolesnih.

“Ono što se dogodilo u Novom Pazaru, dogodilo se iz najmanje dva razloga. Prvi je što u kratkom vremenskom periodu bolnica je bila zatrpana pacijentima koji su pokušali kući da se leče, i nažalost, posle sedmog ili osmog dana sa upalama pluća, pacijenti su u velikom broju došli u bolnicu, a bolnica nije imala dovoljno kapaciteta, što zbog deficita kadrova, što pozitivno obolelih od kovida-19, i u takvoj situaciji imali smo tu krizu koja je trajala i još uvek traje, i od danas verujem da će ona ući u neki normalni tok rešavanja, ukoliko se poštuju preporuke koje su date, i ovaj sistem u praksi u potpunosti zaživi, ja se nadam da za nekih 10 dana možemo da uđemo u mirni period”, kaže Ljajić za N1.

Tvrdi i da bolnica u Novom Pazaru nema problem sa nedostatkom opreme, već nedostatkom kadrova.

“Lekari iz Kragujevca su lično meni rekli da u odnosu na broj stanovnika, zdravstveni centar u Novom Pazaru je bolje opremljen nego Klinički centar u Kragujevcu. Problem je u kadru, deficitu kadra i činjenici da je jedan broj lekara oboleo i ne može da svoju funkciju vrši, i zato nam je potrebna pomoć lekara iz drugih bolnica ili zdravstvenih ustanova, i utoliko je ova pomoć koja je stigla iz Kragujevca — a sutra će doći i lekari iz Kraljeva — značajnija, i ja se nadam da je to put da se uđe u jedan mirniji period rešavanja ovih teških problema”, poručuje Ljajić.

Kaže i da je u medijima video različite brojke o broju zaraženih i preminulih, ali ističe da niko nema razloge da krije broj obolelih, preminulih ili ljudi na respiratorima.

“Prema tome u svakom trenutku u bolnici trebaju i davaće podatke svakom kme oni budu bili potrebni, a nikakvo preuveličavanje… jer i jedno i drugo je ogromna greška — da neko minimizira ove probleme, jer oni jesu dovoljno ozbiljni, ali i takođe se pravi velika šteta ukoliko se ovi problemi dodatno dramatizuju i predstavljaju onakvim kakvi oni nisu”, navodi Ljajić.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here