Borbu Novog Pazara sa pandemijom koronavirusa obilježit će i ime doktorice Lejle Ćeranić, žene kojoj su mediji u Sandžaku i Srbiji dodijelili epitet heroine.

Kao najmlađi infektolog u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, nakon što je njenih dvoje kolega ispalo iz stroja, Lejla je ostala jedini specijalista iz ove oblasti u bolnici koja je bila pod strašnim pritiskom novooboljelih. Taj pritisak ni danas ne popušta.

Mada je stiglo kadrovsko pojačanje iz ustanova u unutrašnjosti Srbije, Lejla je od jutra do večeri u crvenoj zoni Opšte bolnice. Uspjeli smo je kontaktirati poslije još jednog napornog radnog dana, ali nam je kratko pojasnila da joj u ovom trenutku pažnja medija i nije prioritet.

Foto: A. Bajramović

Ma kakva heroina, ja sam samo ljekar koji obavlja svoj posao. Spletom okolnosti sam ostala jedini specijalista. Moje kolege su se razboljele.

Ostala sam sama sa mladim ljekarima koji danonoćno, svim srcem, pokušavaju da pomognu bolesnom, nemoćnom, uplašenom narodu. Jednog dana, kada, ako ovo bude daleko iza nas, možemo da pričamo beskrajno dugo – pojasnila nam je Ćeranić.

Svojim stavom i angažmanom u teško vrijeme za Sandžak i cijeli region, Lejla pokazuje kako se u vrijeme krize trebaju ponašati zdravstveni profesionalci. Spašavanje ljudskih života majci četvero djece, ženi iz čije su porodice četiri ljekara, trenutno je prioritet.

Osim Sandžaklija, razloga da budu ponosni imaju i Podrinjci, jer sa očeve strane ova hrabra žena vodi porijeklo iz porodice Bašić iz Ustikoline.

Izvor: Avaz.ba/gg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here