Lider Samoopredjeljenja i kandidat za premijera Aljbin Kurti ponovio je danas da dijalog Beograda i Prištine neće biti prioritet za njegovu vladu, jer, kako je rekao, više nema prostora za buduće neuspjehe, pa mu se stoga i ne žuri.
Kurti je to rekao u online diskusiji na temu dijaloga u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Najavio je da će čim preuzme dužnost pregledati dokumente i utvrditi u kom trenutku je Abdulah Hoti napustio taj proces.
Priština se mora dobro pripremiti za dijalog, rekao je Kurti, koji smatra da je bolje biti “skromniji i realniji” nego izgovarati velike riječi.
“Nemamo prostora za buduće neuspjehe”, poručio je Kurti.
Što se tiče dogovora iz Vašingtona, rekao je da je to jednostrana obaveza, koja je preuzeta na brzinu i da ne misli da bi Priština “trebalo previše da se bavi time”.

Dodao je da način na koji će civilno društvo biti uključeno u ovaj proces zavisi od njih samih.
“Nisam za dijalog sa rediteljem i scenaristom. Moramo da definišemo principe glumaca, ali ne i njihovu ulogu u epilogu uvertire od šest činova”, slikovito je objasnio ne precizirajući šta to tačno znači.
Rekao je i da Priština ima mnogo otvorenih pitanja za razgovor sa Beogradom, koji, kako je rekao, treba da pokaže volju za rješavanje pitanja nestalih. Tvrdi i da Beograd Prištini treba da se izvini, ali i da, kako navodi isplati oko tri milijarde eura na ime ratne štete.
Govoreći o Zajednici srpskih opština, čije formiranje je predviđeno Briselskim sporazumom, Kurti kaže da postojanje “jednoetničkog udruženja” nije moguće, jer je suprotno kosovskom ustavu, prenela je prištinska Koha.
Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here