Krizni štab za borbu protiv korona virusa jednoglasno je danas odlučio da nema popuštanja epidemioloških mera.
To je izjavila dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Štaba koja je počela danas u 9 sati i završnena nešto posle 10 časova.
Krizni štab je usvojio i preporuku da se vakcinisanim korisnicima domova za stare dozvole posete, u strogo kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih mera.
Do sada 415.000 vakcinisanih u Srbiji
Dr Kisić je istakla i da je 415.000 građana Srbije vakcinisano i ocenila da je kod nas prisutna izuzetna zainteresovanost građana za vakcinaciju.
Ona je dodala da smo do sada imali svega tri neželjene reakcije na 415.000 vakcinisanih, što je nešto oko 0,7 na 100.000.
– Govorim o neželjenim reakcijama koje su, naglašavam, po definiciji teže i zahtevaju hospitaliziaciju. Radilo se o po jednom hematomu, limfadenitisu i blažem obliku alergijske reakcije – rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala da su oni vrlo brzo pušteni kući.
“Treba nam dva milona vakcinisanih”
Prema njenim rečima, između milion i po i dva miliona kod nas treba da bude vakcinisano da bismo imali dovoljan broj ljudi da zasustavimo epidemiju.
Epidemiolozi već danima govore da je epidemiološka situacija kod nas i dalje nepovoljna. Broj zaraženih u poslednje vreme svakodnevno brojimo oko 1.500 novozaraženih, a pre neki dan ponovo smo dogurali i do 2.000. Iako nema većih oscilacija u brojkama, nema ni drastičnog pada pozitivno testiranih.
Prema poselednjim podacima koji su od juče, u poslednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirano 10.637 je osoba, od kojih je pozitivno 1.592, dok je, nažalost 21 osoba preminula. Na respiratorima su prema jučerašnjem preseku 162 pacijenta.

Izvor: Blic
Foto: RTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here