U zemljama Evropske unije danas počela vakcinacija protiv korona virusa.
Zemlje Evropske unije zvanično su započele koordinisani proces vakcinacije protiv kovida 19, a prednost među populacijom od skoro 450 miliona ljudi, imaju najranjivije grupe koje su jutros prve vakcinisane.
Od jutros vakcinu primaju zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini politički lideri kako bi uverili javnost da su vakcinacije bezbedne.U Pragu se vakcinisao češki premijer Andrej Babiš i poručio “Nema razloga za brigu”.
U Rimu je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, ispred bolnice gde pet lekara i medicinskih sestara čeka da primi vakcinu, rekao da početak vakcinacije u EU daje nadu za kontinent, ali da građani još nekoliko meseci moraju da se pridržavaju mera i da budu pažljivi i odgovorni.
Vakcine, koje su razvili nemački BioNTek i američki Fajzer u petak su iz Belgije počele da stižu u super hladnim kontejnerima u bolnice EU.
U 27 država EU potvrđeno je najmanje 16 miliona slučajeva kovida 19 i više od 336 hiljada smrtnih slučajeva.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je juče u video obraćanju poručila da je početak vakcinacije “dirljiv trenutak jedinstva i uspešna priča EU”.
U međuvremenu, prvi slučajevi nove vrste korona virusa koja se brzo širi, a pojavila se u Londonu i južnoj Engleskoj, otkrivena je u Francuskoj i Španiji.
Nemačka farmaceutska kompanija BioNTek uverena je da je njena vakcina efikasna i protiv nove vrste korona virusa, ali je rekla da su potrebne dalje studije kako bi bili potpuno sigurni.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here