Kosovo je službeno otvorilo zgradu ambasade u Jerusalemu, de facto ga prepoznajući kao glavni grad Izraela, saopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih poslova Kosova.
Ambasada je otvorena kratkom svečanošću tokom koje je ispred zgrade, u kojoj se nalazi, istaknuta zastava Kosova, a na ulazu je postavljena ploča s napisom na albanskom, hebrejskom i engleskom jeziku – Republika Kosovo, stoji u saopćenju kojeg prenosi Hina, pozivajući se na AFP.
U zamjenu za izraelsko priznanje kosovske neovisnosti, Kosovo je postalo prva zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je priznala Jerusalem kao glavni grad židovske države.
Kršenje rezolucija UN-a
Odluka službene Prištine potaknula je kritike, ne samo u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom poput Turske, koja je osudila kršenje rezolucija UN-a i međunarodnog prava, već i unutar Evropske unije.
Pitanje Jerusalema i njegovog statusa i dalje je jedna od najzamršenijih tačaka izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelske vojne snage 1967. su ilegalno okupirale istočni dio Jerusalema, dok palestinske vlasti zahtijevaju da Istočni Jerusalem postane glavni grad palestinske države.
U sklopu obostrane razmjene priznanja, Izrael je službeno priznao Kosovo, bivšu srpsku pokrajinu koja je nezavisnost proglasila 2008, pridruživši se tako većini zapadnih zemalja.
O sporazumu između Izraela i Kosova prošlog se septembra u Washingtonu razgovaralo s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u sklopu ekonomskih pregovora sa Srbijom i susjednim Kosovom.
Kosovo i Izrael diplomatske su odnose uspostavili još u februaru, na veliko nezadovoljstvo Beograda koji ne priznaje neovisnost. Neovisnost Kosova također ne priznaju Rusija i Kina.
Sukob o tom neriješenom pitanju između Srbije i Kosova traje već više od dva desetljeća te i dalje predstavlja prijetnju stabilnosti u Evropi, navodi AFP.
IZVOR : AGENCIJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here