Udruženje radnika na internetu saopštilo je da je na prvom sastanku u Vladi dogovoreno da treba utvrditi realno stanje na osnovu kojeg će doći do obustave poziva, rešenja i opomena za prinudnu naplatu poreza, što je prvi zahtev koji su istakli.
Premijerka Ana Brnabić je navela i da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, saopšteno je iz Vlade, a nastavak pregovora najavljen je za narednu nedelju, prenosi poslovni portal eKapija.
Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.
Iz Udruženja ističu da smatraju da nije odbijen nijedan zahtev koji je Udruženje radnika na internetu istaklo i da postoji obostrana saglasnost i volja da se pregovori nastave.
“Mi ne odustajemo od naših početnih zahteva, a to su obustava slanja poziva, rešenja i naplate navodnih dugovanja radnika na internetu za period pre donošenja pravnog okvira za nas. O budućim rešenjima diskutovaće se tek kad se reši trenutna situacija”, navodi se u saopštenju.
Na Vladinom sajtu je nakon sastanka saopšteno da je premijerka Ana Brnabić istakla je da je Vlada spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.
Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom nacrta tog zakona.
Cilj Vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatno rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Izvor: Blic
Foto: SCREENSHOT / TANJUG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here