Njemačka privremena vlada uvodi oštrije mjere za nevakcinisane građane kako bi obuzdala epidemiju koronavirusa i ublažila pritisak na zdravstveni sistem zbog novog soja omikrona. Angela Merkel najavila je u četvrtak da će od februara u Njemačkoj vakcinacija biti obvezna za sve.
Lokalni dužnosnici izglasali su uvođenje ograničenja za nevakcinisane građane. Merkel je pozvala lidere svih 16 njemačkih država na donošenje odluke kako bi se zaustavilo širenje omikrona.
Savezni i državni čelnici složili su se sa sljedećim mjerama:
Ograničenja kontakta za nevakcinisane osobe
Ulaz u trgovine, restorane, muzeje i kina bit će ograničen samo za vakcinisane ili oporavljene osobe.
Dodatne pretrage za one koji su vakcinisani
Zatvaraju se noćni klubovi na područjima gdje je širenje zaraze veliko, a na javnim okupljanjima se smanjuje broj posjetitelja.
Njemačka je zabilježila rekordan porast slučajeva koronavirusa – naučnici i zdravstveni stručnjaci kritizirali su vladu jer je prekasno poduzela mjere. Do Božića bi na jedinicama intenzivne njege moglo biti do 6.000 ljudi, upozorio je u srijedu čelnik udruge za intenzivnu njegu DIVI.
Nešto manje od 69% stanovništva Njemačke potpuno je vakcinisano – jedna od najnižih stopa vakcinacije u zapadnoj Evropi.
Iako je broj smrtnih slučajeva mnogo manji nego što je bio na vrhuncu prošle zime, trenutni je broj zaraženih znatno veći – samo u četvrtak je zabilježeno 74.000 novih slučajeva.
Zabrinutost zbog nove varijante omikrona također je velika, a Njemačka je potvrdila nekoliko slučajeva. Naučnici rade na prikupljanju podataka o tome koliko je prenosiv i koliko su učinkovite vakcine protiv njega.
Postoje, međutim, znakovi da bi se granica u Njemačkoj mogla izravnati, budući da je sedmodnevna stopa incidencije među 100.000 stanovnika u četvrtak pala na 439,2 – smanjujući se treći dan zaredom.

Izvor: Hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here