Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da će Krizni štab danas ponovo raspravljati o mogućnosti uvođenja samoizolacije za one koji dolaze sa odmora iz inostranstva u Srbiju. Samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje, poručuje Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je rasprava o tome da li naši državljani koji ulaze u Srbiju treba da donose pi-si-ar testove razrešena time što ima država koje uopšte ne testiraju strance.

Za decu koja se vraćaju iz inostranstva 10 dana onlajn nastave

U ovom trenutku veliki broj naših građana koji su u inostranstvu na letovanju su sa decom školskog uzrasta, rekao je Kon.

“Tako da je taj povratak najjednostavnije rešiti da od momenta povratka prvih desetak dana budu na onlajn nastavi. Zavisi kada su se deca vratila, ako su se vratila nedelju dana pre početka škole onda treba samo tri dana”, rekao je Kon i dodao da će to predložiti na sednici Kriznog štaba danas.

“To bi značilo da kada dođu u zemlju moraju da se testiraju u nekom kratkom vremenu. Ako bi to opet uveli za sve, to bi bio jak udar na laboratorije, jer mi smo doživeli dva puta šta znači blokiranje laboratorija zbog prevelikog naleta, to nam najmanje treba”, istakao je Kon.

Smatra da samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje.

“I tu ako pogledate broj to je 30.000 očekujućih u odnosu na ono 400.000 na početku, to ne može da se upoređuje taj rizik, tako da će to Srbija lako apsorbovati”, dodao je Kon.

Ukazao je da su jako važna zdravstvena upozorenja koja mora da dobije svaki naš građanin koji prelazi granicu.

“To podrazumeva da ima obavezu da ukoliko mu se pojave bilo kakve tegobe da se jave na određeni broj telefona. Treba znati da su kazne po pitanju zaštite javnog zdravlja minimalna 50.000 dinara do 150.000. Mi imamo mogućnosti da to stavimo pod ozbiljnu kontrolu”, poručio je Kon.

Govoreći o najavama da bi Evropska unija mogla da preporuči članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, ukoliko broj zaraženih koronavirusom nastavi da opada, Kon kaže da EU ima jasno definisan kriterijum.

“Praćenje 14 dana broja i ako je taj broj ispod 25 na 100.000 i ima dalju tendenciju pada onda se zemlja skida sa liste crvenih zemalja”, rekao je Kon.

“Mi smo sada na 32 i u vrlo bliskoj budućnosti se to može očekivati”, dodao je Kon.

“Vikendom ljudi manje odlaze na preglede u kovid ambulante”

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u zemlji, a na pitanje da li ga brine što je u odnosu na početak nedelje povećan broj novozaraženih, Kon kaže da je u pitanju ponašanje većinskog dela stanovništva da tokom vikenda znatno manje odlaze na preglede u kovid ambulante

“Brojevi su obično blizu, duplo manji subotom i nedeljom u kovid ambulantama gde se uzimaju ti brisevi. Ti rezultati opet stižu tek negde utorak, sredu jer treba vreme dok se rezulatati obrade, upišu”, obajsnio je Kon.

Ukazao je da u petak, pred vikend, kada osete da imaju tegove tada se građani zabrinu i tada se blago poveća broj pregleda u kovid ambulantama.

“Ovo svakako vodi ka smirivanju i više nema oko toga dileme”, poručio je Kon.

Govoreći o Priboju gde je žarište privatni starački dom, Kon kaže da se u bilo kom mestu može dogoditi porast broja zaraženih i da je dovoljna jedna jedina situacija gde se ne poštuju mere i da dođe do prenošenja.

“Mi imamo te rizike koje smo unapred rekli – povratak naših građana koji dolaze iz zemalja gde ima toga više i početak škole koja je sama po sebi jedan povećan rizik i to je sada bitno da u ovom trenutku dobro ispratimo, kontrološemo i nadziremo i da sprovodimo sve mere”, rekao je Kon.

“Nije pi-si-ar najvažniji, nego da li se pojedinac oporavio”

Špic ovog pika epidemiije u Srbiji je bio pre otprilike mesec dana. Sve je više onih koji su tada bili zaraženi, a sada bi trebalo da se vraćaju na posao. Na pitanje da li je njima potreban pi-si-ar test, Kon kaže da nije.

“Ukinuta je ta obaveza pi-si-ar testiranja, zato što se pokazalo kroz razna istraživanja da čak i ako se otkrije pozitivan pi-si-ar nakon više od 14 dana on nije vijebilan  – taj virus ne može da postane aktivan i sposoban da se prenosi”, rekao je Kon.

Naglasio je da je neophodan pregled, koji pokazuje kakvo je zdravstveno stanje.

“Videli smo situacije da neko ima problema sa srcem. Može da ima negativan pi-si-ar, a da ima ozbiljne probleme sa srcem, a da to ostane potpuno neotriveno”, naglasio je Kon.

“Nije pi-si-ar najvažnija stvar nego da li se pojedinac ukupno gledano zdravstveno oporavio”, zaključio je Kon.

RTS.RS

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here