Od danas su u celoj zemlji na snazi nove mere za sprečavanje širenja koronavirusa. Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS će trebati više vremena kako bi se video njihov rezultat.

“Do sada nikada nismo iskusili ove mere, više će vremena trebati da se vidi rezultat, sedam do 10 dana je ono što se očekuje”, rekao je doktor Kon za RTS.

Kako je naglasio uvođenje policijskog časa nije mera koja je isključena kao mogućnost.

“Krizni štab o tome nije pričao. Shvatili smo, barem ja jesam, da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, ali to ne znači da se to ne može i neće dogoditi ukoliko bude bilo neophodno”, rekao je Kon.

Na pitanje da li bi nešto uradio drugačije, Kon odgovara:

“Ukidanjem vanrednog stanja došlo je do uverenja da je prošla pandemija i to jeste istorijska greška. Da, sigurno bih uradio neke stvari drugačije, za početak drugačije i energičnije bismo insistirali na sprovođenju mera”.

Kon je dodao i da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju tople temperature.

“Novim merama smo isključili mesta superprenosa i to je najbitnije. To će dati rezultate, ali ne mogu da tvrdim kojom brzinom. Najverovatnije za par nedelja”, rekao je on.

Dr Kon je naglasio da je situacija najteža u Beogradu i da se situacija prati iz dana u dan.

Situacija ozbiljnija nego u martu i aprilu

Kaže da se pritisak na kovid ambulante polako smanjuje, ali da je još uvek veliki.

“Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti”, objašnjava doktor Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

“Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada”, ističe doktor Predrag Kon.

Izvor: RTS

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here