Pošto počinje sveti mjesec Ramazan, ovo su dobronamjerne kritike upućene vjerskim i političkim velikodostojnicima da uvide svoje greške, a u narednih mjesec dana naša redakcija se neće baviti kritikama, nego više islamskim temama.
Muamer Zukorlić prolazi kroz ozbiljan evolutivni proces. I Čarls Darvin bi ostao zbunjen koliko faza može imati evolucija jednog bića: Muamer Zukorlić muftija – Muamer Zukorlić zamrznuti muftija i Muamer Zukorlić političar. Tri Muamera u jednom Zukorliću.
Trojstvo na sandžački način. O Bože, zar se i to može. E pa može kad je u pitanju Muamer Zukorlić. Ono što je očigledno je, da je Muamer Zukorlić sve drugo samo nije zamrznuti muftija. Možda je neko zamrznuti muftija, ali to svakako nije Zukorlić.
Ali kod Zukorlića se ozbiljno miješaju i prepliću tri lica iste ličnosti. On tvrdi da više nije funkcioner Islamske zajednice u Srbiji, naročito onda kada su uposlenici te iste ustanove počinili nešto što se kosi sa zakonom, kao što je rušenje berbernice Ramiza Dugopoljca ili rušenje Arap džamije, ali kada su u pitanju neki ključni momenti u radu Islamske zajednice u Srbiji on je uvijek ispred aktuelnog muftije Mevluda Dudića.
Današnje svečano otvaranje Islamskog centra u Novom Pazaru i scena koju smo tom prilikom vidjeli više nego jasno govori o tome.
Dok aktuelni muftija Mevlud Dudić ponizno i smjerno drži rukama svečanu vrpcu, umjesto to drugi da radi, a on da sječe vrpcu, njegov bivši, a očigledno i sadašnji šef Zukorlić svečano sječe vrpcu.
To bi isto bilo kao da se u Beogradu otvara veliki pravoslavni centar Srpske pravoslavne crkve, a da aktuelni patrijarh Porfirije pridržava vrpcu, dok je predsjednik Vućić makazama sječe. Čak bi to donekle i imalo smisla jer je u pitanju šef države, a ova scena iz Novog Pazara potpuno otkriva pravo lice i naličje Islamske zajednice u Srbiji.
Islamski centar u Novom Pazaru je svečano otvorio političar, predsjednik jedne političke stranke, umjesto aktuelnog muftije Dudića, što nije niko normalan očekivao.

Mevlud Dudić je i dalje očigledno čovjek koji nosi zvanje bez sadržaja. On je i dalje Zukorlićev podređeni, koji je nezavisan od Zukorlića onoliko koliko je Islamska zajednica u Srbiji nezavisna od aktuelnog predsjednika SPP-a.
Očigledno da sve konce Islamske zajednice u Srbiji i dalje apsolutno drži Muamer Zukorlić.
Ali ovdje se nameće još jedno pitanje: Gdje počinje Islamska zajednica u Srbiji, a gdje završava SPP i obratno i da li su to dvije ruke jednog istog tijela? Da li je Islamska zajednica u Srbiji samo ispostava SPP-a ili je SPP politički pojavni oblik Islamske zajednice u Srbiji? Naravno naši građani i džematlije odavno dobro i jasno znaju odgovore na ova pitanja.
Ako je Islamska zajednica u Srbiji podređena SPP-eu i njenom lideru, onda se automatski dovodi u pitanje njen legitimitet vjerskog vođstva nad muslimanima u Srbiji i u Sandžaku, jer najveći dio tih istih muslimana nisu pristalice SPP-a.
Na ovaj način Islamska zajednica u Srbiji i dalje neskriveno sve dublje tone u vazalni odnos prema jednoj političkoj ideologiji i prema jednoj političkoj stranci čiji lider i dalje dominira nad životom i radom Islamske zajednice u Srbiji.
Tako se ozbiljno mješaju i isprepliću vjera i politika i naravno vjera i vjerska zajednica postaju žrtva jedne političke opcije i političkih ambicija jednog čovjeka.
Na taj način mnogi muslimani u Sandžaku i Republici Srbiji opravdano imaju distancu od vjerske zajednice koja je postala sabirni i regrurni centar jedne političke partije i njenog lidera.
Samo je u Osmanskom carstvu vladar bio i sultan i halifa. Mislili smo da je to dio historijske prošlosti. Nažalost događaji kod nas pokazuju da vrijeme kada je u jednoj ličnosti skoncentrirana i svjetovna i duhovna vlast, na ovim prostorima još uvijek traje.
Očigledno da Islamska zajednica u Srbiji nije u stanju da krene novim, samostalnim putem. I dalje je vazal načina upravljanja i ponašanja koji traje već tri decenije.
Za velike preokrete potrebni su veliki, hrabri i odlučni ljudi. A sadašnji muftija očigledno nije ličnost tog formata.
On je čovjek koji još uvijek drugom pridržava svečanu vrpcu. A to nije odlika istinskog lidera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here