Foto: Boris Pejović

“Ruka pomirenja suprotstavljenoj političkoj opciji, bez revanšizma, saradnja sa manjinama”, to je pozitivna poruka koju je Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”, sinoć u govoru ponudio građanima Crne Gore, još aktuelnim vlastima, ali i strankama s kojima bi možda mogao da pravi novu crnogorsku vladu.

Krivokapićev miroljubivi govor dočekan je s olakšanjem u cijelom regionu jer se prije samo nekoliko nedjelja činilo da je mirna tranzicija u Crnoj Gori možda i nemoguća. A onda se iznenada pojavio Krivokapić, praktično politički autsajder, s obzirom na to da njegova karijera počinje tek prije nekoliko mjeseci, na krilima protesta protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji bi, kako stvari stoje, vladajući DPS Mila Đukanovića mogao da košta vlasti.

Manjinske stranke i vlast

Ako to i bude bio scenarij, ne bi bilo pogrešno reći da je upravo Krivokapić čovjek koji je uspio pobijediti neprikosnovenog Đukanovića.

A ko je Zadravko Krivokapić koji bi mogao da bude “budućnost Crne Gore”, kako je nastao naziv liste koju je predvodio, a pod čijim plaštom su se okupili Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Blizak je sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, i neko ko je voljan da sarađuje sa manjinskim strankama. Naime, one donose prevagu pri formiranju vlasti.

Foto: kurir.rs

“Nudimo ono što je prirodno, da sve manjinske stranke priđu pobjedniku. Ne zbog toga što mi želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas”, poručio je Krivokapić.

Podržao i litije i SPC

Odakle se uopće pojavio Zdravko Krivokapić? Ovog profesora Mašinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici u politiku je, kao i mnoge u Crnoj Gori, uvuklo pitanje crkve.

Krivokapić je jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru”, koju su osnovali crnogorski profesori i intelektualci u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Oni su taj zakon tumačili na način da se radi o “otimanju imovine SPC-a u ovoj zemlji”.

U politički život ulazi tek u prvoj polovini ove godine, u jeku političke krize u Crnoj Gori, i otvorenog sukoba SPC-a i crnogorske vlade pod vođstvom DPS-a. Kako je sam rekao, za njegov ulazak u politiku najzaslužniji je biznismen Daka Davidović.

Podržao je i proteste i litije i SPC. Organizacija na čijem je čelu organizovala je javne skupove na kojima su učestvovali i vladika Joanikije (Mićović) i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Prije samo mjesec, političke stranke koje su na jučerašnjim izborima zajedno nastupile dogovorile su predizborni opozicioni savez “Za budućnost Crne Gore”, kao i da će tu listu predvoditi Krivokapić. Istog dana je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora NVO “Ne damo Crnu Goru”.

Foto: Marko Milačić/Prava Crna Gora

Zdravko Krivokapić bio je jedna od osoba protiv koje je krajem jula ove godine podnesena krivična prijava, zajedno sa još pet sveštenika SPC-a, poslije mitinga opozicije i zbog “postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično dijelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti”.

Krivokapić je slao pisma stranim ambasadorima u Crnoj Gori, a u svom obraćanju je istakao da koalicija želi da skrene pažnju na slučaj drastičnih kršenja ljudskih prava, “za koji vjerujemo da može predstavljati zabrinjavajući uvod u predstojeću zloupotrebu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u cilju eskalacije političke krize i zastrašivanja stanovništva u susret predstojećim izborima”.

Zdravko Krivokapić (62) je rođen u Nikšiću. Studirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je kao najbolji student često nagrađivan. Postdiplomske studije završio je u Beogradu, a doktorirao u Podgorici.

Osim što je profesor, a sada i političar, on je i predsjednik organizacionog i član programskog odbora savjetovanja SQM i međunarodne konferencije ICQME. Urednik je internacionalnog časopisa “International Journal for Quality Reserch”, član programskog odbora četiri časopisa i 13 međunarodnih konferencija.

Kada je riječ o njegovoj profesionalnoj karijeri, autor je više od 15 knjiga, a u okviru naučno-istraživačke djelatnosti objavio je više od 250 radova u međunarodnim i domaćim časopisima, kao i međunarodnim i domaćim konferencijama.

Sa suprugom koja je također univerzitetski profesor ima petero djece i dvoje unučadi. Troje dece je magistriralo, najstarija kćerka je i doktorirala. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac.

Iza Zdravka Krivokapića na listi “Za budućnost Crne Gore” stoje prosrpski političari Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Nebojša Medojević i Marko Milačić.

— Milos Peric (@MilosPeric1244) August 30, 2020

Izvor: Nezavisne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here