Poslije sto devet godina naš grad se suočava sa strašnom pandemijom korona virusa i katastrofom koja se ne pamti. Suočavamo se ovih dana sa različitim podacima koji govore o broju umrlih od posljedica korona virusa. Tačno je da smo imali u jednom danu veći broj preminulih iz Novog Pazara, ali je takođe važno reći da u ovom trenutku niko nema precizan podatak koliko je zaista preminulih građana. Podatke o tome dobijamo od Opšte bolnice, vjerskih institucija i posredstvom novinarskih istraživanja. Svi imaju različite podatke i ta brojka, ako uzmemo podatak Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kreće se do 189 preminulih u periodu od 20. juna (dan uoči izbora) do prve nedjelje jula. Međutim, vi imate ljude koji su se lečili u Kragujevcu i Beogradu – tako da zaista niko u ovom trenutku nema tačan broj preminulih, kaže za Danas Fahrudin Kladničanin, programski koordinator Akademske inicijative Forum 10, aktivista u odbrani ljudskih i manjinskih prava.

Kladničanin je govorio o alarmantnoj situaciji koja je zavladala Novim Pazarom i činjenici da danima unazad slušamo zvanične podatke o tome da je polovina preminulih usled zaraženosti od koronavirusa u Srbiji – iz ovog grada. On svjedoči o aktuelnoj krizi i tragediji iz neposrednog iskustva, ne samo zbog činjenice da je i sam prošao kroz bolest, suočavajući se sa liječenjem, već i zbog toga da je, kako kaže, u Novom Pazaru, u ovom trenutku, svaka kuća svojevrsna kovid bolnica.

– Usled svih turbulencija kroz koje je Novi Pazar i zdravstveni sistem prošao, građani gube poverenje u institucije. Baratanje statističkim podacima, brojevima i činjenicom da smo u jednom momentu dnevno imali do deset sahrana, ukazuju da nešto ne funkcioniše. Institucije sistema, pre svega Krizni štab Grada Novog Pazara mora pruzeti obavezu da istraži i građane upozna sa istinitim brojevima preminulih. Ako se to ne desi, onda smo prepušteni licitiranju, dezinformaciji i optuživanju sistema da prikriva broj umrlih. To nije nikome u interesu.

Iako je čak polovina preminulih iz Novog Pazara, državni zvaničnici i članovi Kriznog štaba govore o tome kako je u Beogradu najkritičnija situacija?

– Sigurno je u Beogradu i drugim gradovima situacija kritična, ali sa sigurnošću mogu da tvrdim da se zdravstveni sistem u drugim gradovima nije suočio sa problemom i izazovima kao što je slučaj u Novom Pazaru. Nagli porast broja oboljelih, što je sigurno i posljedica političkih skupova, nemogućnost da se zbrinu ljudi, opšta paranoja koja je vladala kod menadžmenta u sistemu zdravstva, uz jasnu nesposobnost pojedinaca da upravljaju kriznom situacijom, izazvala je haos i paniku kod građana Novog Pazara. Zato je situacija kod nas bila najkritičnija. Blaža verzija italijanskog scenarija ukazala je na sve propuste sa kojima se suočava zdravstveni sistem u Novom Pazaru. Dan pošto su održani izbori građani su obavešteni da je šezdeset lekara i zdravstvenih radnika zaraženo i da je bolnica u kadrovskom deficitu. Nije država Srbija, nije ovaj, niti bilo koji drugi režim odgovoran za stanje i nesposobnost upravljanja krizom. Odgovorna je lokalna alavost, stranačko zapošljavanje, privatna praksa, protekcije i nebriga. Časni i pošteni ljudi, doktori profesionalci i drugo vredno medicinsko osoblje čine većinu, ali da bi razumeli problem, važno je da preciziramo njegove uzroke i pozovemo manjinu na odgovornost – to je ključna reč koja ovih dana para uši.

Čak i oni koji zauzimaju određene funkcije u vlasti, a iz Novog Pazaru su, ne reaguju na tako drastične podatke kad je riječ o preminulima u tom gradu?

– Nakon održanih izbora mi smo imali potpunu postizbornu tišinu u gradu, posebno kad je riječ o gradskom Kriznom štabu. Dok je trajala tišina i uspavanost, zdravstveni sistem je bio u kolapsu, a informacije o broju preminulih, koji su u jednom momentu postale krucijalno važne, potpuno su izostale. U takvom ambijentu dezinformacije uzimaju primat. Nastaje ludilo. Ova kriza je pokazala slabost institucija i činjenicu da funkcionisanje sistema i peglanje stanja zavisi od jednog ili dva čovjeka. To je nedopustivo i ova kriza je momenat da neke promene moraju da se dogode.

Situacija u Novom Pazaru takva je, da, uprkos tome što nema protesta protiv vlasti, za razliku od drugih gradova u Srbiji, na društvenim mrežama i u privatnim sferama, ipak vlada ogromno nezadovoljstvo?

– U gradu se na svakom mjestu osjeća izneverenost ili jednostavno rečeno nevjerica, očaj, ljutnja i obeshrabrenost kod građana. To jako dobro vide i rezumeju političari iz lokalne zajednice. Nama nisu potrebni protesti na ulici, mi nismo navikli na takav način bunta protiv trenutnog nezadovoljstva. U ovom momentu u svakoj kući se događaju protesti, ljudi u porodici sa najbližijim komentarišu užas koji nas okružuje, jer su tu najsigurniji i naslobodniji da pričaju.

Izvor: Danas.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here