Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj izjavi nakon sednice predsedništva svoje stranke, SNS, održane 31. jula naveo da postoje četiri opcije za sastav nove Vlade Srbije. U sve četiri manjine bi, prema njegovim riječima, bile dio Vlade. Vučić, međutim, nije precizirao na koje sve manjinske stranke se to odnosilo.

U Ugljaninovoj partiji SDA nisu odgovorili na pitanja RSE, među kojima je bilo i kako je došlo do toga da ta stranka formira vlast u Tutinu sa SNS, partijom koju su do juče nazivali neprijateljem Bošnjaka.

Ugljanin je, inače, glasan kritičar Vučića i njegove SNS, a u maju 2019. godina ga je nazvao i “dokazanim bošnjačkim neprijateljem”, prenio je RTS.

I Ugljanin sa SNS na lokalu

Iz SDA je ranije saopćeno da je konstitutivna sednica opštine Tutin potvrdila da “u svakom narodu ima mnogo više dobrih i čestitih ljudi koji opšti društveni interes stavljaju iznad ličnog i partijskog i čija dela govore o njihovim kvalitetima što je potvrdio odbornik SNS-a Rade Petrović”.

Ugljanin je samo dan pre formiranja vlasti u Tutinu na konferenciji za novinare rekao da će konstitutivne sjednice skupština sandžačkih opština pokazati u koju opciju će se svrstati bošnjačke stranke i njihovi odbornici.

“Ne bih ja uvredio srpski narod da su svi Srbi četnici, već samo oni koji su se svrstali u četničke kolone. To ćemo da vidimo od sutra na skupštinskim zasjedanjima, u koju će kolonu ko da se svrsta”, rekao je tada Ugljanin.

Moć u rukama SNS

Politikolog Fahrudin Kladničanin pojašnjava da su bošnjačke stranke iz Sandžaka oduvijek pravile koalicije sa srpskim strankama, počev nekada od Demokratske stranke Srbije, preko Demokratske stranke, pa sada do SNS.

On je za RSE rekao da država ima moć, poluge i mehanizma da pomogne, ukoliko je voljna i spremna.

“Državu u našem slučaju reprezentuje Beograd i SNS, pa se iz tog razloga sve tri bošnjačke stranke na različitim nivoima pojavljuju kao partneri i saradnici ovog režima i trenutne politike”, objasnio je Kladničanin.

Prema njegovim riječima, to se najbolje ogleda u lokalnim koalicijama i formiranju vlastu u Sandžaku, gdje je su Ljajić, Zukorlić i Ugljanin formirali vlast zajedno sa lokalnim odborima SNS.

“Veoma je važno da vlast u Sandžaku bude multietnička i da odražava etničku strukturu, u političkom delovanju i rukovođenju lokalnim samoupravama”, rekao je Kladničanin.

On smatra da je priča o bošnjačkom jedinstvu izlizana, prazna, populistička i politička jeftina floskula, koju bošnjački lideri koriste u nedostatku političke kreativnosti.

“Nijedan bošnjački lider istinski ne želi bošnjačko jedinstvo, jer se time ugrožavaju vitalni interesi, kao što je pozicija lidera, politička pozicija u Sandžaku, odnos i komunikacija sa Beogradom”, ocijenio je on.

Ujedinili se, ali u saradnji sa Beogradom

Sa druge strane, napomenuo je, bošnjačko jedinstvo je postignuto i ono je na visokom nivou.

“Mi upravo svjedočimo postojanju istinskog bošnjačkog jedinstva u saradnji sa Beogradom, kada je opstajanje na vlasti i kada su stranački interesi prioritet svih prioriteta”, zaključio je Kladničanin.

Ovo nije prvi put da su vođeni razgovori među bošnjačkim partijama oko eventualnog zajedničkog nastupa.

U 2016. godini Ugljanin i Zukorlić su pokušali da dogovore zajednički nastup na izborima, međutim, kada je već izgledalo da je dogovor moguć, stranke su objavila da su razgovori propali, optužujući se međusobno zbog toga.

I tada je na ujedinjenje pozvalo Bošnjačko nacionalno vijeće, na čijem je čelu tada bio Ugljanin.

SDP Rasima Ljajića opredelila se tada za nastup sa SNS, te stoga nije učestovala u razgovorima.

Sandžak ima, prema posljednjem popisu, oko 240.000 stanovnika, među kojima je oko 143.000 Bošnjaka ili oko 60 odsto. Bošnjaci većinu čine u Novom Pazaru (77 odsto), Tutinu (90 odsto) i Sjenici (73 odsto), dok su u manjini u Prijepolju (34 odsto), Priboju (14 odsto) i u Novoj Varoši (četiri odsto).

Izvor: RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here