Skyworth, koji je izazvao veliku pometnju na CES 2020 u Las Vegasu i prodaje najmanje šest TV modela u SAD-u, rekao je u izjavi da je nezavisna aplikacija pod nazivom Gozen Service na svojim Android televizorima prikupila više podataka nego što je trebalo.
Prema neimenovanom vlasniku televizora Skyworth, koji je to objavio na kineskom forumu za razvoj softvera, aplikaciju Gozen Service razvija kompanija koja se zove Gozen Data, a aplikacija prikuplja podatke o svim gadžetima povezanim sa Internetom na kućnoj bežičnoj mreži, kao i o imenima obližnjih Wi-Fi mreža, i šalje web serveru kojim Gozen upravlja.
Drugim rečima, prema navodima čoveka koji je objavio te podatke, aplikacija Gozen Service prikuplja informacije o tome “koje pametne uređaje imate kod kuće, da li je vaš mobilni telefon kod kuće, ko je kod kuće povezan sa Internetom, koje je ime Wi-Fi-ja vašeg komšije i vaša Gozen usluga može te podatke da prikupi i otpremi u bilo kom trenutku.”
Sve te informacije mogle bi se teoretski koristiti za geolokaciju televizora i praćenje kretanja mobilnih uređaja stanovnika, kako fizički, tako i na mreži.
“Ova stvar skenira povezane uređaje moje porodice svakih 10 minuta i vraća ime hosta, MAC, IP, pa čak i vreme kašnjenja mreže”, dodao je korisnik. “Takođe otkriva okolna Wi-Fi SSID imena. MAC adresa je takođe spakovana i poslata na ime domena gz-data.com.” Kako, upitao je čovek, ovo “nije špijunska služba???”

Smart TVs made by #CCPChina Skyworth brand programmed to spy on owners’ Wi-Fi & report what devices are on, names of neighbors’ wireless networks. Another reason I no longer use phone’s Wi-Fi & started unplugging router when on vacation. #surveillance https://t.co/RLfjCyGK0u

— ✋Allan ✋ (@EngAllanW) May 3, 2021

Šijunaža potvrđena u Kini, u kompaniji sa globalnim dosegom
South China Morning Post rekao je da je Skyworth treći po veličini proizvođač TV-a u Kini, posle Xiaomi-a i HiSense-a, i peti najveći proizvođač TV-a u svetu. U američkoj stranici Amazona možete da kupite dva Skyworth televizora sa Android-om, kao i jeftiniji Skyworth televizor koji, čini se, nema nikakve “pametne” funkcije. Web lokacija Skyworth USA navodi još najmanje tri Android televizora.
Sick Codes, haker sa sedištem u jugoistočnoj Aziji, koji je prošle jeseni pokazao ono što izgleda kao špijunska aktivnost na TCL televizorima, objavio je sa Gsmasterom, severnoafričkim hakerom za telefone koji poseduje više televizora Skyworth – da su skenirali Internet veze televizora Skyworth i ukazali na najmanje devet otvorenih portova koji se koriste u nepoznate svrhe.
Nije jasno da li je Gsmasterova televizija Skyworth pokrenula aplikaciju Gozen Data, za koju je Skyworth rekao da bi trebalo da bude namenjena samo kineskom domaćem tržištu.
Predstavnik kompanije Skyworth USA u vezi sa optužbama odgovorio je u saopštenju: “Operacije Skyworth North America sa zadovoljstvom izveštavaju da je naša matična kompanija odlučno odgovorila osiguravajući da je privatnost naših kupaca prioritet broj jedan i da Skyworth televizori…na tržištu Severne Amerike nisu bili predmet obrade podataka i ne sadrže aplikaciju podataka u pitanju.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here