Pandemija virusa korona u protekle dve godine uticala je na povećanje elektronske trgovine u Srbiji, u odnosu na 2019. godinu, danas je broj transakcija u našoj zemlji više nego dupliran, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.  Ekspanzija e-trgovine stvorila je, međutim i prostor za povećanje nelegalne trgovine.
Tržišna inspekcija je u prva tri kvartala ove godine izvršila oko 1.700 nadzora u kojima je oduzeto oko 65.000 komada falsifikovane robe, rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tvining projekta koji je sproveden u Srbiji u saradnji sa EU.
Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić je na završnoj konferenciji EU tvining projekta “Zaštita i sprovodenje prava intelektualne svojine u Srbiji”, koja je održana u Skupštini Srbije, rekao da je taj projekat pomogao Srbiji da unapredi kapacitete nadležnih organa u oblasti sprovodenja Sektora tržišne inspekcije u Ministarstvu trgovine, kao jednog od aktivnih organa u ovoj oblasti.
Realizacijom EU tvining projekta “Zaštita i sprovodenje prava intelektualne svojine u Srbiji” unapređen je i nivo saradnje između nadležnih organa i podržan rad koordinaciong tela.
Na konferenciji je, između ostalog rečeno i  da se projekat fokusirao na jačanje zaštite i sprovodenje prava intelektualne svojine za potrošace i nosioce prava.

Senada Kalić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here