Foto: SANA/Irfan Ličina

Nakon koalicionog udruživanja SDA Sandžaka i Srpske napredne stranke u Tutinu definitivno je potvrđen nauspjeh inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o jedinstvenom djelovanju bošnjačkih stranaka u lokalnim parlamentima u sandžačkim opštinama i da formiraju zajednički poslanički klub u Skupštini Srbije.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, prije nedjelju dana, zakazalo sastanak sa predstavnicima bošnjačkih partija. Poziv je bio upućen Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), SDA Sandžaka, Stranci pravde i pomirenja (SPP) i Demokratskoj partiji Sandžaka (DPS) iz Prijepolja, ali su se sastanku odazvali samo predstavnici SDA Sandžaka i SPP, podsjeća list Danas.

Predsjednica BNV Jasmina Curić je javnost upoznala da je Vijeće od SDA Sandžaka dobilo prijedlog sporazuma o zajedničkom djelovanju bošnjačkih partija, a od predstavnika SPP obećanje da će i oni uraditi svoj prijedlog.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je, na konferenciji za novinare, saopćio da su, prethodnih dana, razgovarali sa predstavnicima svih partija, koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku.

Ocijenio je da je očigledno da “nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno”. Prema Ugljaninu, ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, one rade na štetu birača koji su im dali povjerenje.

On je zaključio da će konstitutivne sjednice lokalnih parlamenta pokazati “u koju opciju će se svrstati bošnjačke partije i njihovi odbornici“. Prethodnih dana saopćeno je da su o eventualno zajedničkom djelovanju razgovarali zvaničnici SDA i SPP, iako je Ugljanin, pred novinarima, ustvrdio da ni od te partije “nisu dobili nijedno pisano slovo“.

SPP je saopćila da su, na sastanku sa SDA Sandžaka, predstavili principe i mehanizme na kojima bi bila moguća saradnja i zajedničko delovanje bošnjačkih stranaka.

Principi ove partije su rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

Mehanizmi su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, podjela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tela za rešavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

Od Ugljaninove partije očekivali su brz odgovor o prihvatanju predloženih principa i mehanizama, radi eventualnog nastavljanja razgovora.

Propasti inicijative BNV i pokušaja saradnje bošnjačkih stranaka odlučujuće je kumovao lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin koji je i prije formiranja skupštinske većine u Tutinu svesrdno radio da pregovori ne uspiju.

Postavlja se pitanje zašto Ugljanin nije ni uzeo u razmatranje prijedlog za saradnju koji je ponudila SPP. Očito je krijući tajni dogovor sa SNS-om Aleksandra Vučića svjesno opstruirao ostvarivanje saradnje, insistirajući na formalnosti “da mu se sporazum dostavi u formi ovjerenog dokumenta”. Uostalom dokument mu je upućen već sutradan, ali je Ugljanin ishrlio i formirao koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Tutinu.

Na taj način potvrdio je svoju izjavu sa konferencije za novinare da će “konstitutivne sjednice lokalnih parlamenta pokazati u koju opciju će se svrstati bošnjačke partije i njihovi odbornici”. Ugljanin se potezom u Tutinu jasno svstao uz opciju “velikosrpske politike”, kako je on nazvao politiku aktuelnog režima.

Ugljaninu je, kako je ocijenio u izjavi za Betu predsjednik SPP-a Muamer Zukorlić, bio prioritet da po svaku cijenu sačuva vlast u pojedinim sandžačkim opštinama, a ne zajednička borba protiv kriminala i korupcije, rješavanje pitanja položaja Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka i formiranje jedinstvene islamske zajednice, što je predlagano iz Zukorlićeve stranke.

“Ugljanin smatra da je pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka njegovo ekskluzivno pitanje, iako zna da ga ne može rješavati sam. Zapravo, njemu je potrebno neriješeno pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka da bi ga koristio za radikalizaciju svoje retorike kada je to njemu potrebno“, istakao je Zukorlić.

Izvor: Sandzacke.rs/Beta/Danas.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here