Do početka rata u susednoj BiH, u pograničnoj opštini Priboj živelo je 12.000 građana bošnjačke nacionalnosti.

Nekontrolisano prisustvo raznih vojnih i paravojnih srpskih grupa iz Bosne i njihova povezanost sa lokalnim militantnim grupama, koje nisu prezale ni od upada u preduzeća, podstakli su prvo masovnije iseljavanje u junu 1992. godine, ističe Fond za humanitarno pravo (FHP) u izveštaju „Priboj – diskriminacija, otmica i zastrašivanje muslimana u Srbiji“, koji je objavljen februara 1993. godine u publikaciji „Pod lupom“.

Kako se navodi, sa završetkom školske godine više od 500 porodica sa decom odlučilo je da sigurnije prebivalište potraži kod rođaka i prijatelja širom zapadne Evrope.

„Od tada sve učestaliji incidenti u vezi sa nacionalnom pripadnošću, životna ugroženost meštana pograničnih sela prilikom dolaska u Priboj i javne sumnje u lojalnost građana muslimanske nacionalnosti dovode do iseljavanja više od 3.000 ljudi“, piše u izveštaju FHP.

Na pedesetak metara od karaule u kojoj su se nalazili rezervisti Vojske Jugoslavije ubijen je meštanin Sjeverina Ramo Berbo.

„On je 26. avgusta čekao autobus na raskrsnici puta Priboj-Rudo, kada su se, prema iskazima svedoka koji se navode u zapisniku o uviđaju, ispred trgovine zaustavila dva kamiona tipa „Tam“, od kojih je jedan nosio protiv avionski top. Izašlo je nekoliko vojnika u sivo-maslinastim uniformama sa oznakama „četiri S“. Dok su dvojica pretakali benzin, jedan vojnik je obišao kamion i zatražio lični dokument od Rama Berbe koji je tu stajao. Nakon što je ovaj dao ispravu, vojnik je izvadio pištolj i nekoliko puta opalio u njega. Vojnici su, završivši sa pretakanjem goriva, naredili prisutnima da leš bace u reku Lim. Na njihovo oklevanje zaprećeno im je pištoljem“, piše u FHP.

U izveštaju se ističe da je prema navodima predstavnika opštinskih vlasti Priboja počinilac zločina zadržan u pritvoru, reč je o izvesnom Draganu Lukiću i u pitanju je ubistvo iz nehata.

„Do masovnijeg iseljavanja iz desetak sela mesne zajednice Sjeverin dolazi krajem oktobra, nakon bezrazložnog ubistva meštanina Sjeverina na raskrsnici puta koji vodi za Priboj. Napuštene kuće postale su meta raznih pljačkaša, a prema navodima meštana posebno su aktivni rezervisti iz okolnih sela, i oni sa strane, koji su se pljačkama bavili u ratu u Hrvatskoj i Bosni“, navodi FHP te 1993. godine.

Prema rečima meštana, pljačke nisu činili rezervisti iz Ivanjice i Kragujevca. Do 20. januara 1993. opljačkano je oko 50 i popaljeno nekoliko kuća u Sjeverinu, a dvadesetak u selima mesne zajednice Krajčinović.

(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here