Hitna služba dovela je ispred internog odjeljenja stariju ženu koja je bila u veoma teškom zdravstvenom stanju i bila je pozitivna na koronu. Trebalo je sa kolegom volonterom Senkom Župljaninom da je prebacimo do crvene zone. U jednom trenutku, žena je prestala da diše. Nastala je panika, vidio sam da je gubimo. Senko je dozivao doktore, doneo je pored nje bocu sa kiseonikom. Dao sam joj veštačko disanje, zatim smo joj uključili kiseonik. Ubrzo je počela da reaguje i otvorila je oči.

Ovako za Informer govori Senad Dautović (33) koji je tri nedelje volontirao u novopazarskoj Opštoj bolnici koja je pretvorena u regionalni kovid centar. Senad je na poziv profesora Elvisa Koničanina postao član volonterske grupe. U timu je u jednom trenutku bilo pedesetak ljudi.

Dramu koja se u ovoj bolnici dogodila početkom juna Senad će pamtiti do kraja života. Novi Pazar je tih dana bio pravo žarište korone, bolnica ispunjena do poslednjeg mjesta, a dnevno je dolazilo preko sto novih pacijenata.

“Čuli smo sirene vozila hitne službe i znali smo da je reč o teškom slučaju. Nisam ni sanjao šta će se dogoditi minut nakon toga. Volonter Senko Župljanin i ja gurali smo pokretni ležaj ka liftu, pacijentkinja je otežano disala. U hodniku, na spratu, prestala je da diše. Ugurali smo ležaj u prvu sobu na koju smo naišli i tada je počela borba za život te starije žene”,  govori Senad, koji se iz Rožaja u Novi Pazar doselio prije šest godina.

Foto: Anel Grbović

On kaže da nije razmišljao o svom zdravlju i najbitnije mu je bilo da pacijentkinja preživi. Po struci nije medicinar i prvi put se našao u ovakvoj situaciji.

“Nema tu vremena za razmišljanje. Gledao sam samo da joj spasim život, samo me je to interesovalo. Senko i ja smo uradili sve što je do nas, zatim su je preuzeli lekari. Nakon petnaest dana dobio sam informaciju da je ta žena preminula jer je imala više drugih bolesti”, kaže Senad, otac dvoje djece.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek, kada je čuo za ovaj događaj, naložio je hitno testiranje Senada Dautovića. Nalaz je ubrzo stigao i ovaj momak je negativan.

“Poslije ovog događaja, angažovan sam kao radnik obezbjeđenja u bolnici i taj posao sam radio nešto više od mjesec dana, ugovor mi je istekao 31. jula”,  kaže Senad koji u Novom Pazaru sa porodicom živi kao podstanar.

Fotoreporter Senko Župljanin, koji je sve vrijeme volontirao u Opštoj bolnici, svjedoči da su volonteri uradili značajan posao za pacijente. On kaže da je borba za život starije novopazarke trajala nekoliko minuta.

Foto: Privatna arhiva

“Saturacija joj je bila izuzetno niska, jednostavno smo je gubili. Uključio sam joj kiseonik, Senad joj je prije toga dao vještačko disanje, zatim su je preuzeli ljekari. Nagledali smo se svega i svačega, gledali smo svoje komšije i prijatelje kako se bore za svaki uzdisaj. Bog da nam pomogne i da se ovo više nikada ne ponovi”, kazao je Senko Župljanin za Informer.

Senad Dautović imao je određenih zdravstvenih problema, pobijedio je tumor i imao je komplikovanu operaciju. To ga nije spriječilo da rizikuje svoj život i da svakodnevno volontira u Opštoj bolnici. Zbog zdravstvenih problema koje je imao, ljekari su mu zabranili fizički napor. Upravo zbog toga traga za nekim “laganijim” poslom.

“Bavio sam se sportom ranije i dugo sam radio kao radnik obezbjeđenja. Sada tražim neki lakši posao jer ne možemo da živimo samo od plate koju prima moja supruga. Nadam se da ću uspeti da nađem neki odgovarajući posao”, kaže Senad.

Izvor: Informer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here