Piše: Nedžad SMAILAGIĆ

Nakon najlošijeg izbornog rezultata u historiji SDA Sandžaka, ostvarenog na nedavnim izborima u Srbiji, lider te stranke Sulejman Ugljanin ne miruje u pokušajima da stanje katastrofe, u kojem su se našli on i njegova stranka, kako tako amortizuje i preokrene u svoju korist, zarad opstanka na vlasti. U toj borbi ništa mu više nije sveto. Vođen neutoljivom željom za vlašću, spreman je pribjeći zaboravu, pogaziti sopstvene principe i obećanja i praviti se da se ništa u životu nije desilo i da ničeg nije bilo.

Kako je saopćeno iz SDA, predstavnici Ugljaninove stranke učestvovali su danas na sastanku koji je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić sazvala sa predstavnicima bošnjačkih političkih stranaka na temu “udruživanja izbornih rezultata i zajedničkog djelovanja”.

Ugljanin je svoju političku inovaciju zvanu “udruživanje izbornih rezultata” obrazložio “potrebom ostvarivanja ciljeva od opšteg interesa za Sandžak i njegove građane” optuživši istovremeno bošnjačke stranke koje se ne priklone njegovom imaginarijumu da građanima Sandžaka nanose najveću štetu.

“Bošnjačke političke partije su u obavezi da ujedine svoje izborne rezultate kako bi ostvarili sve one ciljeve koji su od opšteg interesa za Sandžak i sve građane koji u njemu žive. Građanima Sandžaka najveću štetu nanose političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate”, kazao je Ugljanin.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) saopštila je danas da je visoka delegacija te sranke učestvovala je u razgovorima sa predsjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na temu zajedničkog djelovanja bošnjačkih stranaka u Sandžaku.

Iz SPP je saopćeno da su oni tokom sastanka ukazali na neminovnost okupljanja oko principa od opšeg značaja za Sandžak i bošnjački narod, kao i na neophodno utvrđivanje platforme kojom bi se baziralo zajedničko djelovanje u cilju rješavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja ove regije.

Sasvim je očigledno da je Ugljanin nakon definitivne propasti kratkotrajnog političkog braka sa Rasimom Ljajićem, shvatio da jedini trenutni izlaz za stranku koju je doveo na najniže moguće grane i sopstvenu političku karijeru, predstavlja koaliciono udruživanje sa političkom organizacijom Muamera Zukorlića.

U tu svrhu Ugljanin je osmislio strategiju kako da tu političku akrobaciju sprovede u djelo. Našavši se u problemu kako svojim biračima i ostalom građanstvu Sandžaka objasni namjeru paktiranja sa Zukorlićem, Ugljanin se dosjetio da cijelu stvar fino upakuje u priču o nužnosti bošnjačkog jedinstva na maglovitom putu rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka. Oštroumno, nema šta, ko bi se tome dosjetio.

Odjednom je u zaborav pao dojučerašnji ideal bošnjačkog jedinstva zvani “kijamet koalicija” rabljen tokom zajedništva SDA i SDP, te se sandžačkim Bonjacima sugeriše novi model jedinstva po principu “udruživanja izbornih rezultata” bošnjačkih stranaka i zajedničkog djelovanja (čitaj SPP i SDA).

Odjednom Muamer Zukorlić, kojeg je Ugljanin optuživao da je jedan od izvršioca “velikosrpske politike” u Sandžaku, za lidera SDA Sandžaka postaje prihvatljiv politički partner. Isti onaj Zukorlić koji u medijima tvrdio da je Ugljanin devedestih godina prodao 20.000 pušaka bošnjačkom narodu u Sandžaku. Isti onaj Zukorlić koji se za ove riječi nije izvinio Ugljaninu “na parčetu papira”, kako je lider SDA tražio. Isti onaj Zukorlić za kojeg je Ugljanin do jučer govorio da je “sluga srpskog fašističkog režima” kojem u ruke ne smije pasti BNV. Isti onaj “režimski” Zukorlić kojem je navodno bivši predsjednik Esad Džudžo trebao predati Bošnjačko nacionlno vijeće. E, sa tim istim Zukorlićem Ugljanin koketira i želi formirati vlast u sandžačkim opštinama, većinu unutar BNV i poslanički klub u Skupštini Srbije.

Uz sve to, Ugljanin je na današnjoj konferenciji za medija još jednom dokazao da je najveći licjemer na političkoj sceni Sandžaka. Njegova navodna iskrenost, deklarativno izražena pozivom na udruživanje svim bošnjačkim strankama, na današnjoj konferenciji za medije brzo je pala u vodu nakon što je lidera Sandžačke demokratske partije, Rasima Ljajića, nazvao “šibicarem” opisujući ga riječima “ministar od rođenja”.

No, Ugljanin u svojoj nemaštovitosti nije uspio ni malo odmaći jer je pojam “šibicar” upravo pozajmio iz vokabulara Rasima Ljajića koji je prošle godine lidera SDA nazvao “jeftinim šibicarem”.

Podsjećamo, Ljajić je to rekao odgovarajući na optužbe Ugljanina na njegov račun da je uložio velike napore da sa dnevnog reda sjednica skupština u Novom Pazaru i Sjenici skine tačke dnevnog reda koje se odnose na promjenu ulica u ovim mjestima, a optužio ga je i da je pokušao da spriječi posjetu Novom Pazaru Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH..

Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here