Još uvijek traju napadi koje su izraelske snage sigurnosti počele izvoditi nakon što su vjernici klanjali akšam-namaz u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu.
Glasnogovornik Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu Firas Dibs za AA je kazao da je izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aksi i da je došlo do naguravanja između policije i palestinske omladine, nakon čega je izraelska policija počela upotrebljavati plastičnu municiju i šok bombe.
Tokom napada izraelskih snaga je došlo i do izbijanja požara, a zapalilo se i jedno stablo u haremu džamije. Požar je ugašen intervencijom vatrogasaca.
Dibs je u razgovoru s novinarom AA kazao da Jevreji obavljaju obrede kod Zida plača u kompleksu Al-Akse, a da još uvijek traju napadi izraelske policije na Palestince. Palestinska omladina je odgovorila bacanjem kamenja u pravcu policije.
Uprkos napadima izraelskih snaga, vjernici su počeli klanjati i teravih-namaz.
Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.
I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse. Povrijeđena je najmanje 331 osoba.
Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.
Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.
Anadolu Agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here