Kulminacija političkih i inih drugih procesa u Crnoj Gori svoj vrhunac imat će u nedjelju kad su u ovoj zemlji zakazani opći izbori. Svi isčekuju rezultat nadmetanje proevropske vlasti vječnog Mila Đukanovića i opozicije s podrškom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Ovo su sve samo ne normalni izbori, a oni su samo kulminacija zbivanja od kraja decembra prošle godine kada je kad je crnogorska skupština usvojila tzv. Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kaže za Klix.ba književnik i politički analitičar Andrej Nikolaidis. On kaže kako je za to okidač bio za reprizu događanja naroda, svojevrsni revival velikosrpskog nacinalizma U Crnoj Gori.

“On je ovaj put upakovan u formu političkog pravoslavlja, koji je po mnogo čemu sličan političkom islamu. Da je u bilo kojoj evropskoj državi desilo ono što se zbiva u Crnoj Gori, da se jedna vjerska zajednica upliće u politički život i predvodi opoziciju, a da je ta vjerska zajednica islamska tu bi se načitali svega i svačega. Kad to isto radi formalno hrišćanska crkva odnosno Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, onda imamo ćutnju Evrope”, kaže Nikolaidis.

CRNA GORA JE ODLUČILA! 🇲🇪 pic.twitter.com/VwvPcvSPSk

— DPS – Crne Gore (@DPSCrneGore) August 28, 2020

Tu imamo dvostruke standarde, dodaje on, te kaže kako je zbog toga posebno zabrinut.

“Bez ikakve dvojbe lider opozicije je Amfilofije Radović, on direktno koordinira sve aktivnosti. On je izvršitelj na terenu, a pravi mastermind je Aleksandar Vučić iz Beograda, a izbori treba da budu samo završetak onoga što nije završeno na ulici za vrijeme protestnih litija, a to je smjena režima Mila Đukanovića (Demokratska partija socijaliosta – DPS)”, kaže on.

Nikolaidis smatra da opozicija (dvije koalicije oko Demokratskog fronta i Demokrata) zajedno sa svojim “trojanskim konjima” – Građanski pokret URA, ne može prebaciti 45 posto podrške, što bi bilo ponavljanje rezultata iz referenduma za nezavisnost.

“Moguća su i iznenađenja, da to političko pravoslavlje mobilište tzv. pravoslavnu većinu i da oni dobiju više nego što im daju ankete i predviđanja. Ipak, mislim da oni gube izbore te da je ključno pitanje šta će Aleksandar Vučić i Amfilohije uraditi u nedjelju uvečer, da li će se ići na smirivanje situacije ili oni neće priznati rezultate izbore‚ ponovo će izvesti pristalice na ulice i ići u dodtno destabiliziranje zemlje”, zaključio je on.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 30. augusta, ima 540.026 građana. To će biti 11. izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obove nezavisnosti 2006. godine. Za glasove će se boriti šest koalicija i pet partija.

Osim parlamentarnih, u Crnoj Gori će 30. augusta biti održani i lokalni izbori u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

Izvor: Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here