Istraživanjem u Kragujevcu obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana.
Rezultati istraživanja Doma zdravlja Kragujevac u Srbiji pokazuju kako je vjerovatnoća da vakcinisani protiv COVID-a 19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obje doze i 15 puta manja, prenosi agencija Tanjug.
Istraživanjem, kojim je rukovodio prof. dr Dejan Baskić, obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, navodi RTS na koga se poziva agencija.
“Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od COVID-a, a osobe koje su primile dve doze odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole”, kaže Baskić.
Blaži simptomi
U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu ljekari i velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.
Među oboljelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili Pfizerovu vakcinu, zatim AstraZenecinu i rusku.
Izvor: Aljazzera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here