BEOGRAD – Novo isgtraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC) pokazuje da je svetska ekonomija zbog korona virusa u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara.

Međunarodna trgovina smanjila se u sva četiri tromesečja prošle godine, a padovi su intenzivirani i u ovoj godini usled pandemije korona virusa, navodi bosanski portal Biznis.

Prema izveštaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 odsto u odnosu na godinu ranije.

“Potpuni efekti krize još uvek nisu vidljivi, jer je vecina zemalja pocela da zatvara granice krajem marta i aprila”, naveli su iz ITC-a, a podaci za ove mesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja izveštaja.

Blokade u Kini, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Americkim Državama (SAD) imale su najveci uticaj na medunarodnu trgovinu, jer su ove tri ekonomije, kako se navodi u istraživanju, glavni igraci u globalnim lancima snabdevanja, pa su zato važni uvoznici sirovina, delova i komponenti.

Kao rezultat toga, africki izvoznici ce izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 odsto tih gubitaka povezano je sa privremenim kršenjem lanca snabdevanja sa EU.

Prema podacima ITC-a, tri glavna trgovacka centra – Kina, SAD, EU, cine 63 odsto uvoza svetskog lanca snabdevanja i 64 odsto izvoza. Zbog toga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usled pandemije.

U izveštaju se navodi i da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 odsto svih malih i srednjih preduzeća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here