Prema novim instrukcijama koje je donijela Islamska zajednica u BiH, imami će namaze obavljati na način da mogu obavljati sunete prije farza, a odmah nakon farza učiti dovu, pri čemu se ova preporuka odnosi i na džuma-namaz.

Ovo je navedeno u novoj Instrukciji Rijaseta Islamske zajednice koju je danas potpisao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Dodaje se da će hatibi upotpuniti propis hutbe, a poruku na bosanskom jeziku ograničiti na pet minuta.

Podsjeća se da su džematlije dužne tokom obreda poštovati mjere fizičke distance i upotrebe maske te koristiti dezinfekciju prilikom ulaska u džamiju i izlaska iz džamije.

Rizičnim grupama, u koje spadaju starije osobe i hronični bolesnici, preporučuje se da namaz obavljaju u svom domu.

Instrukcijom se podsjeća i na obavezu da se u skladu s važećim uputstvima regulira održavanje mektebske pouke, mevluda i drugih programa u prostorijama Islamske zajednice te dženaza-namaza.

Instrukcijom o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima, muftije i glavni imami se zadužuju da aktivno prate instrukcije i preporuke kriznih štabova i shodno tome reaguju uputstvom na području svoje nadležnosti.

Imajući u vidu drastično pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji, Rijaset je na jučerašnjoj sjednici uputio apel svim pripadnicima Islamske zajednice, kao i građanima – naročito rizičnim kategorijama, bolesnima i starijima – da se što dosljednije pridržavaju mjera i uputstava nadležnih državnih organa.

Preuzeto: klix.ba

Photo: AA

A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here