Shamima je jedna od tri srednjoškolke koje su 2015. godine pobjegle u Siriju i pridružile se ISIS-u. Živjela je pod režimom najmanje 3 godine, a pronađena je 2019. u 9. mjesecu trudnoće u izbjegličkom kampu
Shamima Begum dala je intervju za britanske medije u kojem iz kampa za sirijske izbjeglice moli za povratak u Veliku Britaniju. Shamima je 2015. godine otputovala u Siriju i podupirala je Islamsku državu.
U britanskom televizijskom programu pojavila se našminkana i bez hidžaba kojeg, kaže, ne nosi već godinu dana.
– Skinula sam ga zbog sebe. Osjećala sam se jako sputano u hidžabu, to nisam bila ja – rekla je Shamima, prenosi Mirror.
Na pitanje novinara je li to sve samo dobar PR kako bi se vratila u Britaniju odgovara:
‘Ne, ovo je samo i isključivo zbog mene same’.
Shamima se s 15 godina pridružila ISIS-u, a britanske vlasti su joj zbog toga oduzele državljanstvo i zabranile povratak u Veliku Britaniju.
DALA IM SKORO MILIJUN KUNA Ženu u BiH optužili da je slala novac ISIL-ovcima u Siriji
FILE PHOTO: A Hezbollah fighter reacts as he fires a weapon in Western Qalamoun, Syria August 23, 2017. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo
Novinari su joj rekli kako gledatelji i nisu pretjerano uvjereni u njenu priču i kako smatraju da je sve to samo predstava i gluma kako bi se mogla vratiti.

– Jedini zločin koji sam ikad počinila je taj da sam bila dovoljno glupa da se pridružim ISIS-u – rekla je Shamima.
Kaže kako su je izmanipulirali i iskoristili i kako je mislila da odlazi u zajednicu muslimana.
– Bila sam zadojena informacijama na internetu koje su ISIS-ovci širili i govorili su mi kako ne mogu biti dobra muslimanka dok sam u Velikoj Britaniji – tvrdi Shamima.
Kaže kako je mislila da će tamo biti sigurna i da nije bila svjesna da ISIS želi zavladati svijetom. Kaže kako žali zbog svega.
– Nikako nije dopustivo ubijati ljude u ime religije i ovim putem se želim ispričati. Žao mi je – rekla je Shamima.
Tvrdi kako bi po povratku u Veliku Britaniju mogla vlastima dati korisne informacije i imena terorista. Kaže kako je spremna nositi i zakonske posljedice ako joj se dopusti da se vrati u zemlju.
Tko je Shamima Begum?
Shamima je jedna od tri srednjoškolke koje su 2015. godine pobjegle u Siriju i pridružile se ISIS-u. Živjela je pod režimom najmanje 3 godine, a pronađena je 2019. u 9. mjesecu trudnoće u izbjegličkom kampu. Dijete joj je kasnije umrlo od upale pluća, a kaže kako je prije toga izgubila još dvoje djece.
Nakon toga britanske vlasti oduzele su joj državljanstvo i zabranile joj da se vrati u zemlju. Jedna od djevojaka koja je otišla s njom navodno je ubijena u bombaškom napadu dok se sudbina druge ne zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here