Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić priredila je večeras radni iftar za ambasadore Republike Turske i Bosne i Harcegovine u Srbiji, Hami Aksoya i Aidu Smajić, javlja Anadolija.
Skup nazvan “Sandžački iftar” održan je po prvi put, a predsjednica BNV-a je u obraćanju prisutnima rekla da je organizovan kako bi pokazali jedinstvo i slogu Bošnjaka, i da Sandžak ima prijatelje.
“Sandžak je jak onoliko koliko ima prijatelja. Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i dio su jedinstvenog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Bošnjaci iz Sandžaka sa građanima Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju most saradnje između Turske i Srbije i mi smo večeras zajedno da ojačamo te mostove”, rekla je Curić izrazivši posebno zahvalnost i dobrodošlicu ambasadorima Turske i BiH.
Novoimenovani turski ambasador u Beograd Aksoy je kazao da je za njega veoma važno što prisustvuje iftaru, te da je danas tokom prve posjete Novom Pazaru i regiji Sandžak imao mnogo važnih razgovora.
“Imali smo plodotvorne susrete i razgovore. Odnosi između Turske i Srbije su na najvećem nivou u historiji. Koliko ovi odnosi budu jaki toliko će biti i jako naše prisustvo u Sandžaku. I mi Bošnjake Sandžaka i naše građane porijeklom iz Sandžaka vidimo kao most saradnje. Ovdje se osjećam kao u svojoj kući i u skladu sa svojim mogućnostima ćemo vam pružati podršku”, poručio je Aksoy.

Foto: Medin Halilovic/Anadolu Agency
Ističući zadovoljstvo zbog prisustva skupu bh. ambasadorica u Srbiji Smajić je rekla da “Sandžak treba doživjeti” i da Bošnjacima Sandžaka ne treba integracija u bosanskohercegovačko društvo jer s Bošnjacima BiH dijele iste društvene vrijednosti.
“Čestitam vam na ovom jedinstvu i što njegujete tradiciju zajedništva kao Bošnjaci, posebno što njegujete veze s matičnom državom Bosnom i Hercegovinom. Ubjeđena sam da ćemo u budućem periodu puno više sarađivati”, kazala je ambasadorica Smajić i dodala da je dobijanjem saglasnosti za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru započet novi proces razvoja bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije.
Ocijenila je da su odnosi dvije susjedne zemlje dobri i da samo razgovorom, međusobnim uvažavanjem, poštovanjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH bilateralni odnosi moraju se unapređivati.
“Vjerujem da će u narednom periodu doći do unapređenja i bolje saradnje. Ekonomski razvoj je pokretačka snaga bilateralnih odnosa. Posljedica dobrih odnosa Srbije i Turske je investiranje Turske u Srbiji”, naglasila je ambasadorica BiH u Beogradu.
Na “Sandžačkom iftaru”, pored zvaničnika BNV-a prisutvovale su brojne zvanice, predstavnici turskih državnih institucija i firmi u Srbiji, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata IZ-e Sandžaka, lokalnih samouprava Novog Pazara i Tutina, narodni poslanici, hafizi iz Turske, te javne ličnosti.
Izvor: Anadolija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here