Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar, u razgovoru za BBC u zračnoj bazi Misurata u Libiji, kazao je da zemlje pokušavaju koristiti NATO kao sredstvo protiv Turske.

Akar je rekao da podrška koju Francuska u Libiji pružaKhalifi Haftaru nije u skladu sa duhom savezništva te dodao da Francuska pokušava izazvati napetost sa Turskom da bi nadoknadila svoje političke greške.

Govoreći o tvrdnji da je turska mornarica maltretirala francuski brod u blizini libijske obale, Akar je rekao: “Ne samo da nismo maltretirali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na konvoj sa naša tri broda brzinom od 20 nautičkih milja .” I dodao da će u narednim danima NATO otkriti istinu o ovom događaju.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, Akar je rekao da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije te dodao, “Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima”.

Akar je istakao da neke zemlje, kada su određeni potezi Turske u suprotnosti sa njihovim interesima, pokušavaju koristiti NATO.

“ Neke zemlje, pojedinačno i individualno, koriste NATO kao alat za prilagođavanje naših stavova i postupaka za koje smatraju da su u suprotnosti sa njihovim interesima”.

Akar se osvrnuo na napetost na Egejskom moru te rekao, “Sporazum iz Laussane kaže da se 23 otoka neće naoružavati. Međutim, 16 od tih otoka su naoružale naše komšije”. Kritikovao je grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here