Foto: Nedžad Smailagić/sandzacke.rs

Rijetko ko u regionu može da se pohvaliti odnosom manjina prema državi u kojoj žive, i obrnuto, kao u Crnoj Gori, poručuje akademik i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić. Manjine su, ne bez razloga, od pamtivijeka bile uz našu državu, a tako će, kako kaže, biti i u narednom periodu.

Ni na Balkanu, a ni šire, nema takvog odnosa manjina prema državi, a ni odnosa države prema manjinama, kao u Crnoj Gori. Da to nije fraza, već činjenica, kaže za Televiziju Crne Gore predsjednik SUBNOR-a i antifasista Crne Gore Zuvdija Hodžić.

“Nije to nikakvo političko udvaranje, nije to nikakva demagogija, fenomen je i raduje da su u suštini manjine u Crnoj Gori garant njene stabilnosti i njene slobode. Zamislite šta bi bila Srbija da su Albanci kosovski za Srbiju kao što su naši Albanci za Crnu Goru. Šta bi bilo u drugim državama da imaju svoje manjine uz sebe”, kaže Hodžić, predsjednik SUBNOR-a i antifasista Crne Gore.

Za takav odnos manjina koje su oduvijek, kaže Hodžić, bile uz Crnu Goru, s jedne strane zaslužna je država, a s druge manjinski narodi, koji cijene i vole mjesto u kojem žive.

“Mi smo imali tu sreću i da u prošlosti, ne samo u ovom kako bi to nazvao postokuminističkom periodu , naročito Titovom da imamo manjine koje su iskrene i Albanci, i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi su vezani za Crnu Goru. Vezani su i njihov pološaj zavisi od toga kakvo je društvo,društvo svoju slobodu može da mjeri odnosom prema manjinama”, kaže Hodžić.

A tim odnosom prema manjinskim narodima, rijetko koja zemlja u regionu se može pohvaliti smatra predsjednik SUBNORA.

“Mi u Crnoj Gori u sličnostima ne tražimo razlike, a u razlikama tražimo sličnosti. I to je naše bogatstvo. Imao sam prilike preko cekuma, budem i u sloveniji, Turskoj, Albaniji, kako je to lijepo kad vidiš da si živ primjer multikulturalnosti i multietičnosti”, naveo je Hodžić.

Uprkos onima koji žele da se taj odnos poremeti, za primjer ćemo biti i ubuduće, uvjeren je Hodžić.

“Nažalost u zadnje vrijeme je došlo malo do tog povampirenja, podgrijavanja nacionalne ostrašćenosti podvijenosti, ali ja sam siguran poznajući Crnu Goru ona i iz ovoga izaći opet kao što je bila multietnička, multikonfeksionalna, zdrava”, naveo je Hodžić.

Izvor: Portal RTCG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here