Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog stvaranja snežnog pokrivača u Srbiji.
Prema najavama, do kraja dana i u toku noći u jugozapadnoj Srbiji stvoriće se snežni pokrivač visine od 5 do 15 cm, u planinama od 15 do 25 cm.
U kombinaciji sa hladnijim vremenom može se stvoriti i poledica, što je opasnost da vozilo prokliza, upozorava AMSS.
U planinskim predelima južne i jugozapadne krajeve Srbije doći će do formiranja snežnog pokrivača, zbog kojih će pojedini planinski putevi biti prekriveni snegom, a na kojima će pored zimskih guma vozačima biti potrebna i upotreba lanaca.
Upozorenje RHMZ je na snazi do 28. decembra.
Kiša koja je padala tokom noći u ranim jutarnjim časovima prešla je u susnežicu i sneg. Snežni pokrivač od nekoliko centimetara već je formiran na Kamenoj Gori i Jabuci.
Sneg već nekoliko sati intenzivno pada i na Zlatiboru, a u okolnim selima snežni pokrivač dostigao je visinu od deset cenitimetara. Snežne padavine nisu zaobišle ni Čačak, rano jutros kiša je prešla u susnežicu i sneg. Sneg već satima pada na području opštine Gornji Milanovac, a u selima na obroncima planine Suvobor već je formiran snežni pokrivač od nekoliko centimetara.
Takođe je Republički hidrometeorološki zavod najavio da će od ponedeljka do srede u južnom Banatu duvati jak jugoistočni vetar (košava), povremeno olujne snage sa maksimalnom brzinom od 24 do 28 m/s.
Izvor: Nova S
Foto: Vladislav Mitić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here