Hirurg Džemail Detanac iz Opšte bolnice u Novom Pazaru rekao je da je trećina specijalista te ustanove uputila zahtjev za smjenu njenog V.D. direktora Mehe Mahmutovića zato što su on i njegov tim najodgovorniji za neorganizovanost u toj bolnici, u kojoj je tokom epidemije Covid-19 veliki broj medicinskog osoblja zaražen i u kojoj je bila ogromna smrtnost pacijenata.

“Direktor bolnice je, zajedno sa svojim najbližim timom saradnika, najodgovorniji za neorganizovanost, nepripremljenost, neupućenost, a možda čak i nezainteresovanost za taj problem. Da u vrijeme najvećeg pogroma i humanitarne katastrofe u našem gradu, direktor bolnice, njegov zamjenik i glavna sestra ne posjete nijedno kovid odjeljenje, onda se postavlja pitanje kako takva osoba može da rukovodi takvom bolnicom, koja je od vitalnog značaja za cio region”, rekao je Detanac u emisiji N1 Studio Live.

On je istakao da su on i još 36 specijalista iz Opšte bolnice u Novom Pazaru potpisali peticiju za smenu Mahmutovića, koju su uputili ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Na pitanje da li misli da će oni odgovoriti na njihov zahtjev, Detanac je rekao da “želi da vjeruje da će oni to da razmotre, da nam kažu ako nismo u pravu, a ako jesmo da ispune naš zahtjev”.

“Niko od nas sebe ne kandiduje. Samo tražimo da to bude osoba, ako može da ne bude politički angažovana, ali ni to nije najvažnije, kojoj će bolnica biti na prvom mestu, i koja će slušati glas struke”, poručio je Detanac.

On je dodao da 37 potpisnika zahtjeva čini malo više od trećine ljekara, ali da imaju podršku mnogo više njih “koji u ovom trenutku prosto ili nisu mogli ili nisu htjeli da nam daju podršku po ovom pitanju”.

Kazao je i da su svaki put kada su željeli da ukažu na brojne probleme u pristupu epidemiji, ili bili kritikovani ili optuživani da žele nešto drugo, “a ne da se uvede red i spreči dalje širenje kovida”.

Dodao je da ljekari nisu imali odgovarajuću zaštitu, te da je zato bilo toliko zaraženih među njima, govoreći i da su im drugi ljekari, koji su im u jednom momentu pritekli u pomoć, rekli da “im nije jasno kako se svi nisu zarazili”.

Na molbu da prokomentariše navode Mehmetovića da su zahtjev za njegovu smjenu potpisali ljekari koji nisu lečili u kovid bolnicama, Detanac je rekao da je to “još jedna u nizu besmislica i neistina” Mehmetovića.

“Među potpisnicima ima više od polovine ljekara koji su direktno bili uključeni u liječenje kovid pacijenata. To kaže direktor koji nikada nije obukao skafander, koji nikada nije otišao u bolnicu, kako kovid, tako i ne-kovid, u vrijeme epidemije”, kaže Detanac.

Dodaje da on ne bi razdvajao ljekare koji su radili u kovid bolnicama od onih koji nisu, jer su i ovi drugi mnogo radili, pošto se ljudi razboljevaju i od drugih bolesti, a ne samo od korone.

“Nama nije cilj da se ovo pretvori u rijaliti šou. Mi imamo samo jednu istinu, i cilj nam je da pokušamo da operemo obraz ljekara u Novom Pazaru za ono ranije vrijeme kada smo ćutali, i da utičemo na one koji postavljaju kadrove, da smijene Meha i da dovedu čovjeka kojem će bolnica biti na prvom mjestu i koji će slušati glas struke”, naveo je novopazarski hirurg.

Na pitanje da li misli da će potpisnici snositi neke posljedice, poput disciplinskog postupka u samoj bolnici, on je kazao da želi da vjeruje “da živimo u zemlji u kojoj čovjek može da iskaže svoje mišljenje, nezadovoljstvo, zebnje”, precizirajući da ne zna da li će biti posljedica, ali da su neki od potpisnika na današnjoj konferenciji za novinare rekli da su im direktno upućivane prijetnje i da su trpeli različite pritiske. Detanac kaže da on nije dobio nikakve prijetnje.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here