Čitav borilački svijet s nestrpljenjem je čekao glavnu borbu UFC turnira broj 254, a u njoj je Habib Nurmagomedov ne samo savladao Džastina Gejdžija, već i objavio kraj karijere!

Iako je u pitanju neporaženi borac u Ultimejt fajt šampionatu, sada sa učinkom 29-0 otkako se profesionalno bori (13-0 u UFC-u), nije bilo mnogo onih koji su vjerovali da će na tako impresivan način, “davljenjem” uz istovremeno korišćenje nogu i ruku, pobijediti izazivača iz SAD.

Jer, šampion lake kategorije najjače svjetske promocije je na zvaničnom mjerenju prethodno prošao pravu dramu, zbog problema koje je imao s skidanjem kilograma.

Podsjetimo, kako ne bi prebacio dozvoljenu granicu u kilaži, Habib Nurmagomedov je morao da skida sve sa sebe, pa je kao od majke rođen stao na mjerenje prekriven samo peškirom. Da je izuzetno iscrpljen od skidanja kilograma vidjelo se i kada je zakoračio na vagu, jer je morao da se drži za ljude iz organizacije.

Na kraju, kada je saopšteno da je ispod granice od 70,3 kilograma na Habibu se mogao videti uzdah olakšanja, uhvatio se za glavu, a onda se namjestio za poziranje fotografima.

Dan kasnije, protiv borca iste težine, Džastina Gejdžija koji je kao izazivač ušao u meč sa učinkom 22-2 – zablistao je na način na koji je navikao publiku širom svijeta.

Međutim, pored izvrsne borbe, uslijed koje su dijelovi oktagona bili krvavi, a i pored veoma snažnog zahvata kojim je na momenat onesvijestio rivala sekund pošto je Gejdži tapkanjem ruke tražio da se duel prekine, Habib Nurmagomedov je izveo još nešto o čemu će se i te kako pričati:

Saopštio je da se više neće boriti.

Razlog za kraj karijere ovog 32-godišnjeg ruskog borca porijeklom iz Dagestana je nedavna smrt njegovog oca, ujedno i trenera koji ga je uputio u svijet borilačkih vještina i od njega stvorio nenadmašnog, a sada definitivno i nepobjedivog šampiona.

“Ovo je moja posljednja borba. Nema šanse da se ikada više vratim ovdje (u oktagon) bez mog oca. Kada me je UFC zvao u vezi sa ovim duelom, pričao sam sa majkom tri dana. Ona ne želi da se borim bez mog oca, ali sam joj obećao da će mi ovo biti posljednja borba. I, ako sam već dao riječ, onda treba da je održim. Hvala i tebi, Džastine. Sjećam se kako si mi 2016. veoma pomogao oko skidanja kilaže. Hvala ti, brate. Znam da si veliki čovjek. Znam da brineš o sebi dragim ljudima. A vi… (ostali) Budite bliski sa svojim roditeljima, jer jednog dana će se nešto desiti, a vi nikada ne znate šta donosi sutra”, istakao je u dirljivom oproštaju od UFC-a Habib Nurmagomedov, a onda spustio rukavice na oktagon i iz njega izašao na sva vemena.

I njegov poraženi rival, koji se brzo pribrao poslije privremenog gubitka svijesti, pozdravio je taj govor, a Gejdži je i sam spomenuo roditelje, naglasivši da će zaradu od ove borbe iskoristiti da njegova majka više ne mora da radi u pošti.

Izvor: Blic


Broj pregleda:
18

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here