Portparol grčke vlade Stelios Pecas izjavio je da će Atina zalagati da međunarodne organizacije i EU uvedu sankcije Turskoj zbog promene statusa muzeja Aja Sofija u Istanbulu i njegovog pretvaranja u džamiju

„Grčka osuđuje ove korake i učiniće sve što je moguće kako bi Turska snosila posljedice. Svako ko krši međunarodno pravo treba da shvati da za takvo narušavanje postoje bolne sankcije“, rekao je Pecas za televiziju „Skaj TV“.

Pecas je naglasio da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan „napravio historijsku grešku“. Prema njegovim riječima, u narednim danima treba očekivati razvoj događaja.

Prethodno je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel izrazio žaljenje zbog prenamjene muzeja u džamiju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej.

Protest underway in #Thessaloniki against the decision by Turkey’s Council of State on Hagia Sophia. #Greece #HagiaSophia pic.twitter.com/hYIVav54oG

— Costas Kantouris (@CostasKantouris) July 10, 2020

IZvor Informer


Broj pregleda:
11
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here