Gradski štab za vanredne situacija preduzima sve mjere za bezbjedan početak nove školske godine u Novom Pazaru. Obezbijeđeno je sve što je Ministarstvo prosvjete definisalo kao prioritet, piše “Danas”.

Predstavnici novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) danas su u školama održali obuku za zaposlene i upoznali ih sa načinima funkcionisanja, koji treba da osiguraju maksimalnu bezbjednost učenika i nastavnika.

Bezbjednom početku nove školske godine u uslovima epidemije korona virusa, bio je posvećen sastanak Gradskog štaba sa direktorima osnovnih i srednjih škola i predstavnicima stručno-pedagoškog nadzora za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin.

“Dogovarali smo detalje oko početka nove školske godine, jer svaku školu prate neke specifičnosti. Uradićemo sve da 16.500 učenika i 2.000 zaposlenih novu školsku godinu počnu bezbedno“, ističe novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i podsjeća da Novi Pazar ima 22 škole – 16 osnovnih i šest srednjih i da zbog velikog broja đaka neke škole rade u tri smjene.

Rukovoditeljka službe za stručno-pedagoški nadzor Mirsada Tripković kaže da su škole na vrijeme obaviještene o mjerama koje treba da preduzmu i raduje je što Gradski štab za vanredne situacije insistira na poštovanju tih mjera.

“Kako naše škole uglavnom imaju veliki broj učenika, to zahtijeva dodatnu posvećenost i kreativnost u organizaciji uslova za početak nastave“, dodaje ona.

Članica Gradskog vijeća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović medijima je rekla da je sve spremno za početak nove školske godine 1. septembra.

Nastava će kasniti u OŠ “Bratstvo“ i Medicnskoj školi “Dva heroja“. U OŠ “Bratstvo“ nastava počinje kasnije, 21. septembra, jer se školska zgrada rekonstruiše i nadograđuje, a u Medicinskoj školi đaci će sjesti u klupe 14. septembra. U toj školi je od sredine marta do prije petnaestak dana bila smještena kovid bolnica.

Demčović je istakla da će sve ostale škole rad početi po planu i modelu koje je propisalo Ministarstvo prosvjete.

“Mi u Novom Pazaru imamo veliki problem jer su nam škole brojne, a imaju malo prostora zbog čega je bilo teško uraditi planove nastave. Škole će organizovati nastavu kako bi obezbijedile zdravlje učenika i nastavnika, a ukoliko se nešto desi, odmah ćemo promijeniti model i preći na nastavu na daljinu“, izjavila je Demčović.

Naglasila je da je nošenje maske u školi obavezno, da će učenicima maske kupovati roditelji i da je lokalna samouprava obezbijedila dovoljno maski za nastavnike, dezinfekcionih sredstava i druge opreme za škole.

Izvor: Danas.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here