Vlada tzv. Kosova usvojila je u utorak nove odluke u okviru mera protiv širenja korona virusa, a prema kojima će građanima iz centralne Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i BiH biti potreban test na kovid-19 za ulazak, prenosi Koha.

Građanima je zabranjeno kretanje od 22.30 do 5 sati ujutro izvan domova u Prištini, Prizrenu, Peći, Podujevu, Đakovici, Uroševcu, Lipljanu, Glogovcu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovu Polju i Štrpcu, prenosi Kosovo onlajn.

Maske će biti obavezne u svim aktivnostima izvan kuća i stanova, kao i na fizičkoj udaljenosti manjoj od dva metra u zajedničkim prostorijama. Poslodavci su dužni da stvore uslove da se ta razdaljina primeni u radnom okruženju.

Takođe, zabranjena su okupljanja više od pet ljudi, kao i javna okupljanja, uključujući porodične svadbe i veselja.

Zabranjene su i rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i individualni sportovi.

Javni prevoz moraće da radi sa pola kapaciteta u pogledu broja putnika.

Javnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje manje važnih usluga.

Kao deo mera, predviđeno je otvaranje javnih i privatnih vrtća posle procene i nadzora od strane lokalnih vlasti, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja korona virusa.

Za sektor ugostiteljstva se navodi da je njihova aktivnost zabranjena posle 22.30 časova, ali posle ovog vremena mogu raditi na otvorenom, poštujući udaljenost od dva metra između stolova i uz uslugu “za poneti”.

U okviru ovih mera takođe je navedeno da će biti zabranjeno fizičko učešće građana u svim verskim obredima.

Nove mere za suzbijanje širenja korona virusa ne uključuju jednonedeljnu samoizolaciju građana tzv. Kosova koji se vraćaju iz regiona, odnosno iz centralne Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore. Da predlog za samoizolaciju nije stupio na snagu, za TV Kljan Kosova potvrdio je savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Džavit Bećiri.

Izvor: Tanjug

Foto: DW.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here