Mađarska je od ponoći zatvorila svoje granice za strance kako bi sprečila novi talas epidemije koronavirusa./AP Photo/Matthias Schrader file

Mađarski premijer Viktor Orban dekretom je zabranio strancima ulazak u zemlju, uz malobrojne izuzetke.

Izuzeci se odnose na državne zvaničnike koji organizuju zvanične događaje, primaoce medicinskih usluga, strane studente sa potvrdom da redovno studiraju, vozače kamiona na putu svojim kućama, zvanice na porodičnim okupljanjima kao što su venčanja i učesnike u sportskim, kulturnim ili verskim manifestacijama.

RTS navodi da građani Srbije mogu, bez testa na koronavirus, da uđu u Mađarsku do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste tu zemlju u roku od 24 sata.

Državljlanima granice su otvorene, ali po povratku u zemlju moraju u dvonedeljni karantin, iz koga mogu da izađu sa dva negativna pi-si-ar testom na koronavirus.

Dvonedeljni karantin je obavezan i za Mađare koji se iz inostranstva vraćaju u zemlju.

Prema informacijama Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, od danas su otvorena samo tri drumska granična prelaza sa Srbijom – Reske-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegsanto-Bački Breg.

Policija Mađarske, za tranzitni saobraćaj iz pravca naše zemlje, odredila je granične prelaze Horgoš i Kelebiju, prenosi RTS.

izvor: B92

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here