Humanost se budi, naročito ona bošnjačka solidarnost i empatija, ma gdje Bošnjaci živjeli. S raznih strana dolazi pomoć, od raznih institucija. Naravno, prednjače Bošnjaci iz Bosne i dijaspore i naša braća Turci.

No, Bosna je posebna priča. Ustala je na noge zbog Sandžaka, iako je i sama u teškoj poziciji. Tako je još jednom svjedočila neraskidivom odnosu Bošnjaka Bosne i Sandžaka. Ali i začepila zlonamjerna usta koja su podmuklo govorila kako kad je teško Sandžaku nikad pomoć nije došla iz Bosne, već samo s Kosova.

Zbog toga sve ovo što vidimo, razne organizacije iz Bosne koje skupljaju pomoć, Rijaset BiH koji je već uputio sredstva, institucionalna reagovanja državnih organa BiH, grada Sarajeva i spremne ekipe doktora iz Sarajeva i Tuzle, više su od neophodne pomoći. Oni su prije svega svedočanstvo bratskih odnosa jednog istog naroda. Svjedočanstvo da misle na nas, da brinu i da nas vole.

No, kad pominjemo Kosovo, valja upitati šta se tu dešava?

U Sandžak s Kosova ne dođe ni jedna maska. Vala ni aspirin. Iako su se razni upinjali i udarali u prsa objašnjavajući kako smo bliži Kosovu nego Bosni.

Nema ni Azizija. Nestao ko faks. A njegovo “Kosovo za Sandžak” Bog zna na šta se odnosi. Sada je sigurno je da se ne odnosi na pomoć Sandžaku s Kosova, jer kad će pomoći – ako neće sad, kad nam je najteže.

Lahko je sjediti u prvim redovima skupova u BNV i obilaziti pešterska sela, nabijati bošnjačkoj djeci ćulahe na glave i govoriti im kako nisu Bošnjaci već Albanci. Gdje su sada? Skupljaju li kakvu pomoć? Lobiraju li u institucijama Kosova? Vala JOK! Ni euro. Ni čačkalicu za zube.

Pa vi iz BNV i SDA, kad ovo Insalllah prođe, opet ih primite. Platite putne troškove i dnevnice. Opet ih posadite u prve redove. I opet im omogućite da pričaju kako mi s Bosnom nemamo ništa i kako smo različit narod od Bošnjaka u BiH. I kako nam nikada iz Bosne pomoć nije došla.

Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here