Epidemiološka situacija u Srbiji kriva je što smo se u većini država sveta našli na crvenoj listi.

Evropska unija postavila je i zvanično rampu državljanima naše zemlje, pa nam, između ostalih, nije dozvoljen ulazak u Sloveniju, Crnu Goru, Bugarsku, Nemačku, Austriju… Državljani Srbije od 19. jula neće više moći da uđu ni u Švedsku, osim ako imaju boravišnu dozvolu ili studiraju u toj zemlji, a Grčka bi svoje uslove trebalo da revidira 31. jula. Situacija se sa ostalim zemljama menja iz dana u dan. Među retkima u koje možemo da putujemo bez problema su Španija i Albanija.

“Kada je reč o Grčkoj, niko ne može da kaže koliko će to trajati. Moram da kažem da oni imaju interes kada im građani Srbije dolaze. Ali, problem je što je veliki broj naših turista koji je tamo otišao testiran i bio pozitivan. Te sve mere će se ponovo 31. jula analizirati”, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Zemlje koje traže izolaciju ili negativan PCR test su: Severna Makedonija, Hrvatska, Mađarska, Rusija, Belorusija i Kongo.

Savet svim građanima je da ne kreću nigde na put dok se prvo ne informišu detaljno, a svi koji se nalaze na letovanju na teritoriji EU dok ove preporuke traju, moći će do kraja aranžmana da budu u tim zemljama.

Ovo je spisak zemalja sveta u kojima nam je ulaz trenutno slobodan:

Albanija

Belorusija

BiH

Egipat

Iran

Maldivi (na aerodromu se meri temperatura i vrši se opšti pregled; oni sa

simptomima kovida 19 šalju se na testiranje)

Meksiko

Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)

Palau (pri ulasku se popunjava formular o zdravstvenom stanju i da obavlja se zdravstveni pregled; ulazak je zabranjen za državljane Srbije koji su prethodne dve nedelje boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)

San Marino

Sjedinjene Američke Države (državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u ukoliko u prethodnih 14 dana nisu boravili u zemljama iz kojih nije dozvoljen ulaz na američku teritoriju zbog pandemije, a to su Kina, Iran, zemlje u okvirima evropskog Šengena, Velika Britanija, Irska i Brazil)

Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)

Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)

Ujedinjeni Arapski Emirati – ulazak u ovu zemlju se različito tretira: Dubai je otvorio granice, dok je Abu Dabi potpuno zatvoren

Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)

Francuska

Džibuti (pod uslovom da se testiraju po sletanju – cena testa je 25 dolara – i sačekaju sat do sat i po rezultate; ako je test pozitivan, obavezna je izolacijao trošku putnika)

Španija (pri ulasku se meri temperatura, a pregled je vizuelni)

nova.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here