Stanovnici Gaze organizovali su demonstracije za oslobađanje 82-godišnjeg palestinskog zatvorenika Fuada es-Shubekija, koji je u izraelskom zatvoru zaražen novom vrstom koronavirusa.
Poziv na proteste uputila je delegacija Udruženja zatvorenika pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO). Okupljeni su nosili transparente podrške Shubekiju.
Hasan Kanita, šef Delegacije zatvorenika u Gazi, rekao je da Shubeki treba posebnu njegu zbog svoje poodmakle dobi i raznih bolesti.
Upozoravajući na zdravstvene probleme s kojima se Shubeki može suočiti zbog ljekarskog nemara, Kanita je zatražio od međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava da intervenišu kako bi 82-godišnji palestinski zatvorenik bio oslobođen.
Uhapšen je 2006. godine i osuđen na 17 godina zatvora pod optužbom za pokušaj krijumčarenja broda natovarenog oružjem u Gazu.
Prema zajedničkim podacima delegacije palestinskih zatvorenika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Palestinske asocijacije zatvorenika, 296 palestinskih zatvorenika zaraženo je COVID-19 u izraelskim zatvorima.
Izraelski ministar javne sigurnosti Amir Ohana naložio je 27. decembra da se ne vakcinišu palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima.
U izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.400 palestinskih zatvorenika.
Anadolu Agency
A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here