BERLIN – Nemačka je prvi put zabeležila više od 1.000 preminulih osoba od posledica korona virusa za jedan dan, samo nekoliko dana nakon što je počela vakcinacija.
U toj zemlji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 22.459 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupno zaraženo 1.687.185 osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.
Za 24 sata od posledica korona virusa preminulo je još 1.129 osoba, tako da je ukupno od posledica kovid-19 umrlo 32.107 osoba, prenosi Rojters.
Broj novozaraženih na dnevnom nivou nije značajno opao od momenta kada je u 16 saveznih država u decembru uveden karantin, odnosno kada su zatvorene škole, skoro sve radnje, barovi i restorani.
Nekoliko političara, uključujući i šefa kabineta kancelarke Angele Merkel, najavili su da će restrikcije biti produžene i posle 10. januara.
Do sada je u Nemačkoj vakcinisano oko 42.000 ljudi.
Federalna vlada planira da distribuira više od 1.3 miliona doza vakcina lokalnim zdravstvenim vlastima do kraja godine i oko 700.000 nedeljno od januara.
Italijanska mutacija korone kruži još od avgusta
U Italiji se pojavila vest da je mutacija korona virusa u toj zemlji bila prisutna mnogo ranije nego što je otkrivena britanska verzija, kao i da je novi soj virusa otkriven u Breši bio u opticaju još od avgusta.
Ovo je potvrdio i predsednik italijanskog Udruženja virusologa Arnaldo Karuzo, docent mikrobiologije i kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Breši i precizirao da to nije prva mutacijakorona virusa ali da se razlikuje od drugih po karakteristikama proteina “spajk” koji služi virusu da se zakači za ljudske ćelije.
“Kao i engleska varijanta i ova italijanska je mutirala na poziciji 501 tj. nervnom centru koji pomaže interakciju između proteina i ćelijskog receptora. Jedina razlika od onog britanskog jeste što ova italijanska varijanta poseduje mutaciju i na poziciji 493 te je protein “spajk” za nijansu drugačiji od onog koji smo otkrili. Ne znamo sa sigurnošću da li je engleska varijanta nastala krajem septembra, ali znamo da je italijanska nastala prva jer smo je identifikovali još u avgustu”, izjavio je profesor Karuzo.
I drugi istaknuti italijanski virusolozi smataju da ove mutacije nisu iznenađenje jer je korona virus veoma nestabilan, pa tako profesor Preljasko, jedan od najuglednijih italijanskih virusologa, tvrdi da se zna da je do sada bilo puno mutacija, više od 12.000, od kojih su neke bile vrlo male i nebitne, a neke izuzetno značajne.
Utvrđeno je i da jedan italijanski obaveštajac, koji je prvi detektovan sa novim sojem virus otkrivenim u Velikoj Britaniji, bolest nije dobio od svoje partnerke iz Engleske, već se zarazio u Italiji što je potvrdilo sumnje da mutirani, novio soj korone postoji na Apeninskom poluostrvu već duže vreme, preneo je londonski dnevnik Tajms.

Izvor: Tanjug
Foto: Unsplash

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here