Naredne godine dobijamo nove novčanice od 20 evra. One će biti “čvršće” i dugovečnije, vizuelno iste kao i ove koje koristimo danas, ali razlika će biti primetna na dodir. Narodnu banku Srbije pitali smo šta će biti sa starim novčanicama, imaju li rok trajanja, hoćemo li ih morati menjati i šta je još važno da znamo za nove novčanice od 20 evra, koje se inače najčešće koriste među građanima i u Srbiji i u svetu.
“Predstavnici Bundesbanke saopštili su da će od 2021. godine novčanice od 20 evra druge serije (serija Evropa) nakon štampanja biti premazivane zaštitnim premazom koji treba da omogući duži životni vek tih novčanica. Isti premaz već se koristi kod novčanica apoena 5 i 10 evra druge serije, navode za “Blic” iz Narodne banke Srbije.
Ova zaštita primenjuje se kod apoena evra manje vrednosti jer te novčanice imaju veći obrt, odnosno češće menjaju vlasnika u odnosu na apoene veće vrednosti, zbog čega se brže habaju i oštećuju, pa imaju kraći životni vek.
“Dakle, cilj premazivanja pomenutih apoena novčanica evra je produžavanje njihovog životnog veka i posledično, smanjivanje troškova njihovog štampanja”, ističu iz centralne banke, uz napomenu da vizuelno nema razlike između novčanica evra koje su zaštićene na opisani način u odnosu na one koje nisu zaštićene.
“Moguće je da se na dodir oseti razlika koja je neznatna”, dodaju u NBS.
Iz Narodne banke Srbije navode da se ne planira povlačenje iz opticaja bilo kog apoena (ili serije) novčanica evra, pa tako nema ni zamene ili rokova.
“Ove novčanice će se svakako pojaviti i u Srbiji, a kada će to biti, ne možemo precizno reći, jer to zavisi od okolnosti na koje nije moguće uticati”, kažu u NBS.
Kao i do sada, u opticaju su istovremeno novčanice evra prve i druge serije (serija Evropa) u sledećim apoenima: prva serija: 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500; druga serija: 5, 10, 20, 50, 100 i 200.
“Ističemo i da apoen 500 evra ostaje u opticaju, baš kao i svi drugi apoeni prve serije novčanica evra. Oni se ne povlače iz opticaja i mogu se koristiti za sva legalna plaćanja kao i štednju u bankama”, zaključuju iz NBS.

Izvor i foto: Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here